Print this page

Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dcére a niektorým novinárom Foto: blog.twitter

Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť zablokovala účty vodcovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele a tiež desiatkam novinárom zo štátnych médií.

 

Hovorca Twitteru postup spoločnosti vysvetlil tým, že pravidlá spoločnosti zakazujú užívateľom umelo zosilňovať alebo narušovať debatu na sieti zmnohonásobovaním svojich účtov.

Blokovanie účtov nasledovalo potom, čo Castrov nástupca v čele štátu, prezident Miguel Díaz-Canel z televíznych obrazoviek varoval národ pred energetickou krízou spôsobenou sankciami Spojených štátov.

Kuba je štátom jednej vládnucej strany, ktorá má monopol na vyjadrovanie vo verejnom priestore a v tradičných médiách. Štátne médiá síce oficiálne mávajú rôzne zameranie, ale často publikujú podobné či dokonca rovnaké články. Veľa štátnych médií, novinárov a hodnostárov na Kube sa na twitteri prejavuje len tým, že preposielajú ďalej oficiálne vyhlásenie úradov. Kritici režimu sa tiež sťažujú na falošné účty údajných stúpencov vlády, útočiace na všetkých inak zmýšľajúcich.

Zväz kubánskych žurnalistov označil zablokovanie účtov za "zjavne vopred pripravený akt kybernetickej vojny, ktorého cieľom je obmedziť slobodu prejavu kubánskych inštitúcií a občanov a umlčať vodcu revolúcie".

Niektorí nezávislí kubánski novinári si robili posmešky z toho, že úrady sa sťažujú na cenzúru, ktorej sa inokedy samé oddávajú.

"Oficiálna kubánska tlač vďaka Twitteru objavila 'slobodu vyjadrovania'," napísal nezávislý server 14ymedio, prevádzkovaný disidentkou Yoan Sánchezovou. "Cenzori sú cenzurovaní!" usúdila americko-kubánska umelkyňa Coco Fuscoová.

Kuba figuruje v desiatke krajín s najpevnejšou cenzúrou na svete, aspoň podľa newyorského Výboru na ochranu novinárov. Nezávislá žurnalistika je na ostrove síce tolerovaná, ale nie je legálna a servery kritické k režimu bývajú blokované. Používatelia musia využívať virtuálne privátne siete, aby mali prístup na "zakázané stránky".

"To, že ide o cenzorov kubánskej vlády, neospravedlňuje cenzúru (proti nim)," uviedla zakladateľka nezávislého portálu Periodismo de Barrio Elaine Diazová Rodriguezová, ktorá krok Twitteru odsúdila. "To, že kubánska vláda vytvára falošné účty, neznamená, že všetky účty sú falošné," dodala.

Kuba síce vyzerala odrezaná od virtuálneho sveta, ale kubánski hodnostári si vlani otvorili účty na twitteri po tom, čo ich k tomu vyzval prezident Díaz-Canel, aby boli viac v kontakte s ľuďmi.