Print this page

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína Ilustr. reprofoto: Youtube/FBI

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

 

Austrálska agentúra pre kybernetickú bezpečnosť (ASD) dospela v marci k záveru, že za útok je zodpovedné čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti. Ministerstvo zahraničia Austrálie ale podľa zdrojov Reuters odporučilo správu ASD ponechať v utajovanom režime, aby jej zverejnenie nenarušilo obchodné vzťahy s Pekingom.

Kancelária austrálskeho premiéra Scotta Morrisona odmietla vec komentovať, rovnako ako ASD. Čínske ministerstvo zahraničia akúkoľvek účasť Číny poprelo s tým, že sa jedná o neodôvodnenú teóriu.

Čína je najväčším obchodným partnerom Austrálie, pre ktorú je hlavným odberateľom železnej rudy, uhlia a poľnohospodárskych výrobkov. Každoročne do Číny smeruje tretina všetkého austrálskeho vývozu, opačným smerom mieri cez milión čínskych turistov a študentov.

Austrálske úrady vo februári oznámili, že bola napadnutá sieť parlamentu. Premiér Morrison vtedy útok označil za "dômyselný" a bez bližšieho spresnenia povedal, že ho má pravdepodobne na svedomí cudzia vláda.

ASD následne oznámila, že zasiahnuté boli aj tri hlavné politické strany, vrátane Morrisonovej vládnej Liberálnej strany. Útočníci získali vstup do politickej stratégie napadnutých strán, ale aj prístup k osobnej korešpondencii.

Načasovanie tri mesiace pred austrálskymi parlamentnými voľbami a po hackerských útokoch na Demokratickú stranu v Spojených štátoch pred prezidentskými voľbami v roku 2016 vyvolali obavy zo zasahovania do volebného procesu. Podľa zdrojov Reuters však ešte neexistujú žiadne náznaky toho, že by informácie získané hackerským útokom boli pred voľbami akokoľvek použité.

Austrálske úrady v posledných rokoch zdvojnásobili svoje úsilie čeliť v krajine rastúcemu vplyvu Číny. V roku 2017 zakázali sponzoring politických strán zo zahraničia a uložili lobistom, aby nahlásili akékoľvek styky s cudzími vládami. Vlani odporúčania kybernetického úradu ASD prinútili Canberru, aby de facto zabránila účasti čínskej telekomunikačné firmy Huawei na budovaní mobilných sietí piatej generácie (5G).

V auguste spustila austrálska vláda novú operačnú skupinu, ktorá má čeliť zahraničnému vplyvu na univerzitách. Bez toho aby bola výslovne menovaná, je cieľom tohto opatrenia Čína.