Print this page

Google prestane vo Francúzsku zobrazovať úryvky a náhľady správ Foto: Google

Internetový vyhľadávač Google prestane vo Francúzsku v duchu únijnej reformy autorských práv, ktorú na jar schválil Európsky parlament, zobrazovať úryvky a náhľady správ európskych vydavateľov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešný príspevok na blogu internetovej spoločnosti Google.

Znamená to, že francúzski užívatelia nabudúce uvidia iba titulky, a nie prvých pár riadkov správy či náhľad fotografie, ak si to európsky vydavateľ danej správy nebude výslovne želať.

Zmena sa bude týkať tisícov európskych vydavateľov, najviac ale ovplyvní tie francúzske. Tento krok môže neblaho ovplyvniť ich príjmy, pretože viditeľnosť na Googli zvyšuje návštevnosť daných webových stránok a potenciálne tiež príjmy z reklamy a predplatného, ​​napísala Reuters.

Španielsko a Nemecko sa v minulých rokoch snažili Google prinútiť k tomu, aby vydavateľom za preberanie úryvkov a náhľadov správ platil. Internetová spoločnosť následne ukončila v Španielsku svoju službu pre vyhľadávanie správ Google News. Najväčšiemu nemeckému vydavateľovi Axel Springer zase klesla návštevnosť potom, čo sa pokúsil najpoužívanejší internetový vyhľadávač blokovať.

Francúzsko je doteraz jedinou z únijných krajín, ktorá európsku smernicu o autorských právach uviedla do praxe. Úprava, o ktorej sa dlhé mesiace vyjednávalo a tvrdo sa okolo nej lobovalo, má podľa EÚ zabezpečiť ochranu autorov a umelcov v digitálnej dobe, ale tiež otvoriť nové možnosti získavania a zdieľania autorsky chráneného obsahu. Európska komisia zmeny navrhla už v roku 2016. Členské štáty sa na finálnej podobe textu s europarlamentu dohodli vo februári, europoslanci novelu odsúhlasili na konci marca. Členské štáty majú pravidlá do svojich vlastných zákonov previesť do dvoch rokov.