Print this page

Podarilo sa odhaliť hackera v službách Putina, ktorý je podozrivý, že zaútočil na nemecký parlament a manipuloval voľby v USA Ilustr. reprofoto youtube BIS

Nemecká spolková prokuratúra vydala zatykač na ruského hackera, ktorý je podozrivý z útoku na počítačový systém Spolkového snemu v roku 2015 z poverenia ruských tajných služieb. Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

 

Podozrivým je 29-ročný Dmitrij Badin, "hacker v štátnych službách a kybernetický vojak z poverenia Vladmira Putina", napísal denník. Podľa ktorého je celkom ojedinelé, keď sa v podobných prípadoch podarí ukázať na konkrétneho páchateľa.

Nemecké úrady sa domnievajú, že za útok je zodpovedná ruská vojenská rozviedka GRU. Po piatich rokoch práce v spolupráci s USA a Holandskom sa podarilo dospieť k vydaniu zatykača na konkrétneho hackera. To je podľa nemeckých kriminalistov samo o sebe veľký úspech. Po Badínovi pritom pátra aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa Süddeutsche Zeitung je však nepravdepodobné, že by hacker, ktorý je pravdepodobne v Rusku, teraz krajinu opustil. Skorý proces tak nemožno očakávať.

Aj keby Badina niekde na svete chytili, bol by podľa nemeckého denníka prednostne vydaný do USA, kde ho hľadajú v súvislosti s pokusmi o manipuláciu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Badin bol podľa amerických úradov jedným z ľudí, ktorí pomohli ukradnúť a zverejniť e -mailovú komunikáciu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

Hackerský útoky na Spolkový snom začal 30. apríla 2015. Niekoľko poslancov dostalo takmer súčasne e-mail, v ktorom adresa odosielateľa končila "@un.org", čo vyvolávalo dojem, že prišiel z OSN. Ako predmet bolo uvedené "Ukrajinský konflikt s Ruskom zruinuje ekonomiku". V správe bol tiež odkaz na údajný web OSN, ale v skutočnosti jeho otvorenie spustilo nepozorované nainštalovanie škodlivého softvéru. Vďaka programu sa mohli hackeri dostať k prístupovým dátam v systéme.