Print this page

Do bojkotu reklamy na facebooku sa zapojili mnohé známe firmy, niektoré aj zo Slovenska Reprofo youtube Harward Univercity

Výdavky do reklamy na facebooku stopoli aj niektoré slovenské firmy Eset, Websupport či Volkswagen Finančné služby Slovensko

 Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney drasticky znížila výdavky na reklamu na internetovej sieti facebook.  Stala sa tak ďalšou z mnohých firiem bojkotujúcich túto sieť kvôli nedostatočnému postupu proti nenávistným prejavom a falošným správam. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Podľa odhadov výskumnej spoločnosti Pathmatics bola firma Walt Disney v tohtoročnom prvom polroku najväčším americkým inzerentom siete facebook.

Do bojkotu reklamy na facebooku sa už zapojili stovky podnikov, vrátane automobilky Ford Motor, reťazce kaviarní Starbucks či výrobca spotrebného tovaru Unilever. Zo Slovenska napríklad spoločnosti Eset, Amrela, Websupport či Volkswagen Finančné služby Slovensko.
“Bohužiaľ, neustále sme svedkami zvyšovania napätia v spoločnosti vďaka šíreniu falošných správ, nenávistných a diskriminačných prejavov. Som presvedčená, že akákoľvek aktivita, ktorá pomôže zvýšiť tlak na sociálne médiá, aby obmedzili ich voľné šírenie je dobrá, povedala Linda Lipková špecialistka pre komunikáciu spoločnosti Volkswagen Finančné služby Slovensko.

"Spoločnosť ESET vníma dezinformácie a šírenie nenávisti na sociálnych sieťach veľmi kriticky. Pri našej snahe vytvoriť z internetu bezpečnejšie miesto sa často stretávame so škodlivým obsahom, ktorého cieľom je manipulovať, okradnúť či poškodiť používateľov sociálnych sietí," píše Eset v tlačovej správe.
"Sme presvedčení, že Facebook má dostatočné zdroje, technológie aj znalosti na významné obmedzenie šírenia nenávisti a dezinformácií na svojich platformách. Obchodné záujmy nesmú brániť uskutočňovaniu krokov, ktoré by účinne takéto negatívne trendy zastavili. Spoločnosť ESET sa preto rozhodla pozastaviť platenú podporu na svoje produkty a služby na sociálnych sieťach Facebooku, a to predbežne do konca augusta. Naďalej však budeme využívať služby Facebooku na posilnenie našich vzdelávacích kampaní zameraných na boj proti škodlivému obsahu a dezinformáciám, či podporu vedeckých poznatkov, pretože práve tieto aktivity vytvárajú protiváhu neregulovanému prostrediu sociálnych sietí," dodáva.

 Asociácia NAACP bojujúca za práva nebelošského obyvateľstva, Liga proti hanobeniu (ADL) a ďalšie organizácie minulý mesiac vyzvali podniky, aby na nedostatočný postup facebooku proti nenávistným prejavom a falošným správam reagovali tým, že počas júla nebudú na tejto sieti inzerovať.

Bojkot začal 1. júla a bude trvať mesiac. Týka sa zverejňovania plateného obsahu na Facebooku a všetkých jeho platformách.

Facebook podľa denníka The Wall Street Journal uviedol, že bude so skupinami bojujúcimi za ľudské práva a s rôznymi odborníkmi spolupracovať na vývoji ďalších technológií, nástrojov a postupov potrebných pre boj s nenávistnými prejavmi a falošnými správami.

Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg začiatkom júla vyjadril presvedčenie, že zadávatelia reklamy sa na rovnomennú sociálnu sieť čoskoro vrátia. Ročné príjmy z reklamy na facebooku sa pohybujú okolo 70 miliárd dolárov, sieť využíva vyše osem miliónov inzerentov. K tomu, aby firme vznikla výraznejšie finančná ujma, by bol potrebný trvalejší bojkot zo strany najväčších inzerentov, píše The Wall Street Journal.