Print this page

Obavy americkej vlády z TikToku spustil Zuckerberg, píše WSJ Ilustr. reprofoto TikTok

Obavy americkej vlády z čínskej aplikácie pre zdieľanie krátkych videí TikTok spustil vlani na jeseň šéf Facebooku Mark Zuckerberg, keď sa snažil zabrániť väčšej regulácii svojej firmy, píše denník The Wall Street Journal (WSJ).

Prezident Donald Trump nariadil v polovici tohto mesiaca čínskemu prevádzkovateľovi aplikácie urýchlene predať svoje podiely v Spojených štátoch. Ten sa chystá brániť na súde.

Zuckerberg povedal v prejave k študentom Georgetownskej univerzity, že TikTok na rozdiel od Facebooku nectí slobodu slova. Uviedol tiež, že táto aplikácia prevádzkovaná čínskou spoločnosťou ByteDance ohrozuje americké hodnoty a technologickú nadradenosť, cituje ho denník.

V podobnom duchu sa šéf amerického technologického gigantu vyjadroval podľa zdrojov WSJ aj na stretnutiach s úradníkmi a zákonodarcovia pri tejto svojej októbrovej návšteve Washingtonu aj počas ciest do hlavného mesta niekoľko týždňov predtým. O tom, že čínske firmy ohrozujú Američanov a že hrozba z ich strany je väčšia ako môže pochádzať od jeho firmy, sa Zuckerberg snažil presvedčiť aj Trumpa pri súkromnej večeri v Bielom dome na konci októbra, napísal denník s odvolaním sa na svoje zdroje.

Len máloktorá technologická firma môže z ťažkostí, akým teraz TikTok čelí, ťažiť viac ako Facebook, poznamenáva denník. TikTok získal v Spojených Štátoch už viac ako 100 miliónov užívateľov, zatiaľ čo Facebook ich má tento rok cez 223 miliónov. V tohtoročnom prvom štvrťroku bol TikTok tiež podľa výskumnej spoločnosti Sensor Tower najčastejšie sťahovanou aplikáciou.

"TikTok sa za posledné dva roky stal na západných trhoch z takmer ničoho naozaj niečím," povedal denníku Brian Wieser šéf spoločnosti Group, ktorá sa zaoberá obchodným spravodajstvom a spadá pod nadnárodnú spoločnosť WPP PLC. Facebook skôr startupy, ktoré by ho mohli ohroziť, ako je TikTok, kupoval. Ale obavy z protimonopolných úradov môžu veľké technologické firmy prinútiť, aby sa poohliadli po iných prostriedkoch obrany. "Môžete potom uvítať väčšiu reguláciu alebo záležitosti, ktoré by startupom obmedzili príležitosti," dodal Wieser.