Print this page

Google zaplatí mediálnym firmám za využívanie obsahu miliardu dolárov Foto: Google

Americká spoločnosť Google v najbližších troch rokoch zaplatí miliardu dolárov mediálnym firmám za to, že bude môcť využívať ich obsah.

Oznámil to dnes šéf materskej spoločnosti Alphabet Sundar Pichai. Je to prvýkrát, čo firma jasne povedala, kedy a koľko chce v prvej fáze dohody s vydavateľmi platiť. Google v júni načrtol, že sa k takémuto kroku chystá.

Tvorcovia spravodajstva, na čele s európskymi mediálnymi skupinami, vedú s Googlom ohľadom platieb za využívanie obsahu spor už mnoho rokov. Google je najpopulárnejším internetovým vyhľadávačom s najväčším podielom na svetovom trhu.

Google spustí službu Google News Showcase najprv v Nemecku a v Brazílii. V Nemecku Alphabet uzavrel partnerstvo s dvoma desiatkami vydavateľských firiem, okrem iného so spravodajským serverom Der Spiegel alebo s časopismi Stern a Die Zeit. V Brazílii Google spolupracuje napríklad s denníkom Folha de S. Paulo, s televíziou Band a so spravodajským serverom Infobae.

Neskôr Google tento svoj produkt uvedie tiež v Belgicku, Indii, Holandsku a v ďalších krajinách, uviedol šéf Alphabet. V Argentíne, Austrálii, Británii, Brazílii, Kanade a v Nemecku pristúpilo k partnerstvu okolo dvoch stoviek vydavateľských firiem.

"Tento finančný záväzok, doteraz náš najväčší, zaplatí vydavateľom tvorbu a výber vysoko kvalitného obsahu," napísal na blogu Pichai. Nový produkt sa podľa neho od tých predchádzajúcich líši v tom, že správy budú vyberať i prezentovať zmluvní partneri.

Produkt vychádza z licenčných zmlúv, ktoré Google v júni uzavrel s niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a v Nemecku a na ktoré zatiaľ vlažne reagovalo európske vydavateľské združenie European Publishers Council (EPC).

Google ďalej rokuje s francúzskymi vydavateľmi, ktorí patria medzi jeho najhlasnejších kritikov. Austrália sa potom snaží Google a ďalšiu americkú internetovú firmu Facebook prinútiť k tomu, aby sa podelili o tržby z reklamy.

Spoločnosť Google sa už roky snaží odrážať požiadavky vydavateľov spravodajstva po celom svete, aby za použitie ich obsahu platila. Medzi jej najväčších kritikov patria mediálne spoločnosti z Európy.

Materská spoločnosť Alphabet v prvom polroku tohto roku vykázala čistý zisk 13,8 miliardy dolárov. Zisk tak klesol z 16,6 miliardy dolárov v prvej polovici minulého roka. Za celý minulý rok firma zarobila 34,3 miliardy dolárov.

V tohtoročnom druhom štvrťroku vykázala spoločnosť prvý pokles tržieb vo svojej histórii. Na jej príjmy z reklamy totiž mala negatívny dopad koronakríza. Tržby sa v druhom štvrťroku medziročne znížili o dve percentá na 38,3 miliardy dolárov.