Print this page

Dag Daniš o rozdávaní piškótiek od Sorosa, hrozbe 5G sietí a komsomoľských novinároch Reprofoto Youtube Aktuality.sk

Komentátor Dag Daniš sa rozhodol zmeniť redakciu. Od 1. októbra prešiel z Aktualít do konzervatívneho internetového denníka Postoj.sk.

Redakcia Postoj.sk zverejnila v nedeľu rozhovor, v ktorom dlhoročný komentátor Pravdy, Hospodárskych novín a naposledy Aktualít odhalil svoj pohľad na slovenské médiá, ich vývoj, či na to, ako si uvedomil silu slova pri vražde kolegu Jána Kuciaka.

Rozsiahly rozhovor odkryl aj to, ako niekdajší šéfredaktor Národnej obrody opovrhuje liberálne orientovanými médiami a aj to, ako sú mu blízke prostriedky a témy, ktoré používajú konšpiračné weby na spochybňovanie občianskej spoločnosti, tretieho sektora ale aj serióznych médií.

Odporúčame aj: Dag Daniš odchádza z Aktualít

Každoročné udeľovanie novinárskych cien, ktoré organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti, okomentoval Dag Daniš takto: „… toto rozdávanie piškótiek organizuje tretí sektor, navyše nadácia, ktorá bola v minulosti založená Georgeom Sorosom, tak som zdržanlivý. Nepovažujem za normálne, ak niektorí novinári nadšene súťažia o „piškótku“ od Nadácie otvorenej spoločnosti a jej sponzorov.“ Soros a spochybňovanie jeho mena je základnou premisou, ktorú pri snahe spochybniť tretí sektor používajú kotlebovci, Zem a vek, Hlavné správy a podobní konšpirátori.

On osobne by nedelil médiá na mainstreamové a alternatívne. „Ja by som ich skôr delil na kampaňové (ktoré nazýva aj komsomoľské – pozn.red.), teda na také, ktoré sú odovzdané misionárskej práci na kampaniach a antikampaniach rôzneho typu a na médiá otvorené a kritické. ... myslím si, že alternatívne médiá sú do veľkej miery reakciou na daný stav a na nedostatky médií. Za normálnych okolností by to malo byť tak, že napríklad na súčasnú pandémiu existujú rôzne názory, ktoré by v médiách mali zaznieť. Samozrejme, noviny môžu nejaký názor nesúhlasne okomentovať, ale ľudia s iným názorom by mali mať šancu prehovoriť.“ Ako príklad uviedol vyjadrenia českej molekulárnej biologičky Soni Pekovej, ktorú s obľubou citujú alternatívne médiá. „Mala pomerne svojrázne názory na pôvod koronavírusu, tak si nemyslím, že médiá ju mali vyslovene zosmiešňovať, spochybňovať jej odbornosť a cielene, kampaňovo proti nej pracovať. Po preskúmaní nového koronavírusu vyslovila polemický názor,“ povedal Daniš.

Odporúčame aj: Biologička Peková, ktorú s obľubou citovali konšpirátori, je obžalovaná (VIDEO)

V rozhovore hovorí aj o dominancia liberálnych novinárov, ktorá je podľa neho záležitosťou módy. „Móda a to, ako človek vyzerá, je aj o tom, kde je zaradený v kultúrnom či ideologickom zmysle slova. Keď je raz v móde variť polievky imigrantom, tak to tu máme, lebo tí, ktorí sa považujú za elitu, sa chcú prejavovať pokrokovo. Ako tí s tým správnym, moderným názorom.“

Ak by teraz žil v Amerike, vie si predstaviť, že by volil Trumpa, "no nie preto, že mi je sympatický, ale preto, že Demokratická strana, progresívne médiá a aktivisti v USA predvádzajú neuveriteľné a mimoriadne nebezpečné veci, ktoré začínajú ohrozovať podstatu slobodnej americkej spoločnosti."

Na otázku, či momentálne na Slovensku sú témy, o ktorých je akoby zakázané slobodne diskutovať, reagoval, že podľa neho je to cítiť pri viacerých témach napríklad pri otázke 5G sietí. „Ja o nich veľa neviem, ani ako novinár, ani ako občan, používateľ. Všimol som si len to, že podľa niektorých vedcov môžu byť 5G siete nebezpečné pre niektoré zvieratá a možno aj pre zdravie ľudí.“ Tabuizovanie údajnej škodlivosti 5G sietí na zdravie ľudí je obľúbenou témou rôznych konšpiračných prúdov. Pritom na Slovensku asi neexistuje redakcia, ktorá by sa téme 5G siete a jej vplyvom aj na zdravie podrobne nevenovala. „5G siete nebudú škodlivejšie a neprinesú iné zdravotné riziká, ako by sme očakávali pri predchádzajúcich generáciách mobilných sietí,“ cituje profesora Kotuliaka z FIIT STU a ďalších odborníkov napríklad aj web žive.sk, ktorý patrí pod rovnakého majiteľa ako Aktuality.sk, pre ktoré Daniš donedávna pracoval.