Print this page

Turecko pohrozilo týždenníka Charlie Hebdo za karikatúru Erdogana Zdroj Twitter Charlie Hebdo

Turecko pohrozilo, že podnikne právne a diplomatické kroky kvôli karikatúre, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Karikatúru zverejnil na svojej prvej stránke francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo. Erdogan v prejave k poslancom vládnej Strany spravodlivosť a rozvoj označil redaktorov denníka za "darebákov".

"Napriek zastrašovaniu sa Francúzsko nikdy nevzdá svojich zásad a hodnôt, a to v prvom rade slobody slova a slobody tlače," uviedol k najnovšej kontroverzii s Tureckom hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

"Podnikneme potrebné právne a diplomatické kroky proti tejto karikatúre," upozornila kancelária tureckého prezidenta, bez toho, aby oznámila konkrétnejšiu podobu opatrení. Podľa kancelárie karikatúra prezrádza "nepriateľstvo (francúzskeho magazínu) voči Turkom a islamu". Prokuratúra v Ankare oznámila, že začne proti satirickému týždenníku vyšetrovanie.

Karikatúra zobrazuje Erdogana sediaceho v kresle s plechovkou nápoja v ruke a nadvyhujúceho islamský odev vedľa stojace ženy. Karikatúru sprevádza nápis "s Erdoganom je v súkromí veľká zábava".

Francúzsky týždenník v roku 2006 zverejnil niekoľko karikatúr proroka Mohameda. Satirické kresby časť moslimov považovala za rúhanie. Pre karikatúry v roku 2015 na redakciu týždenníka zaútočili islamskí teroristi, ktorí zabili 12 ľudí, a to vrátane novinárov a karikaturistov časopisu.

V utorok turecký prezident kvôli kresbe, ktorá ho zobrazuje s turbanom v podobe bomby, zažaloval holandského poslanca Geerta Wildersa. Ten karikatúru zdieľal na twitteri a Erdogana označil za teroristu.

Turecký prezident tiež kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za obhajobu karikatúr zobrazujúcich proroka Mohameda. Erdogan dokonca kvôli týmto karikatúram vyzval Turkov na bojkot francúzskeho tovaru.