Print this page

Sociálne siete zablokovali v USA účty s pravicovým spravodajstvom Reprofoto CNN Prima News

Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali niekoľko účtov, ktoré vznikli nedávno a objavovalo sa na nich pravicovo zafarbené volebné spravodajstvo.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej boli niektoré zverejňované informácie na účtoch nafúknuté, iné dokonca lživé.

Zablokované účty podľa Twitteri porušovali pravidlá sociálnej siete, ktoré sa týkajú "koordinácie". Objavoval sa na nich totožný obsah, navonok ale vystupovali ako nezávislé. Facebook uviedol, že dôvodom pre zablokovanie z jeho strany bolo "neautentické správanie".

Jedným z účtov, ktorý Twitter aspon dočasne vyradil z prevádzky, bol SVNewsAlerts, ktorý mal 78.000 sledujúcich. Len za posledný týždeň mu ich pribudlo 10.000. Na facebooku mala rovnako pomenovaná stránka 20.000 sledujúcich. Na twitteri už nie sú dostupné ani podobne ladené účty FJNewsReporter, Crisis_Intel či Faytuks.

Na účtoch sa podľa agentúry Reuters pravidelne objavovala varovanie pred nepokojmi súvisiacimi s voľbami v USA, prehnané alebo klamlivé informácie o volebných podvodoch a zdôrazňovala sa na nich témy súvisiace s bezpečnosťou a spoľahlivosťou hlasovania. Ďalšie príspevky upozorňovali na predvolebnej mítingy a prejavy republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.