Print this page

YouTube začne dávať reklamy do všetkých videí, postráži aj dane

Americký server pre zdieľanie vídeí YouTube začne postupne vkladať reklamy do všetkých videí. O dodatočné príjmy sa potom s autormi príspevkov bude deliť len za určitých podmienok.

YouTube to uviedol v aktualizovaných podmienkach používania služby, ktoré zatiaľ platia len pre Spojené štáty. Súčasťou zmien len tiež rozhodnutie servera vybrať zrážkovú daň.

YouTube tak začne reklamu vkladať aj do videí, ktoré nepochádzajú od zdrojov zaradených do jeho programu YouTube Partner Program (YPP). Práve ten upravuje, ako sa YouTube delí o príjmy z reklamy s autormi videopríspevkov. Znamená to, že aj keď sa autor príspevku rozhodne do svojho videa reklamu nevložiť, YouTube to pravdepodobne urobí za neho a z reklamy bude profitovať sám. Autor, ktorý bude chcieť podiel na týchto dodatočných príjmoch z reklamy, bude musieť byť súčasťou YPP.

"Od dnešného dňa začneme postupne pridávať reklamu do obmedzeného počtu videí od zdrojov, ktoré nie sú súčasťou YPP. To znamená, že ako tvorca, ktorý nie je v YPP, môžete u niektorých svojich videí uvidieť reklamy. A pretože nie ste v YPP, nedostanete podiel na príjmoch z týchto reklám. Budete ale mať aj naďalej možnosť do YPP sa prihlásiť, ako kedykoľvek inokedy po splnení požiadaviek na členstvo," napísal prevádzkovateľ služby v príspevku s dátumom 18. novembra.

Súčasťou aktualizovaných podmienok používania služby je aj rozhodnutie, že na všetky platby od YouTube sa bude nazerať ako na autorské honoráre. Spoločnosť Google, ktorá je vlastníkom serveru YouTube, bude na vyplatené honoráre uplatňovať zrážkovú daň podľa zákona. Američania sa tejto dani môžu spravidla vyhnúť tým, že vyplnia požadované formuláre pre amerického správcu dane.

Na užívateľov z iných krajín, ktorí vkladajú na YouTube videá, sa budú nové podmienky vzťahovať zhruba od polovice budúceho roka. YouTube dovtedy spresní, akú zrážkovú daň bude uplatňovať voči užívateľom z krajín mimo USA.

Vlani mala služba YouTube tržby asi 15 miliárd dolárov a na celkových tržbách Googlu sa podieľala zhruba desiatimi percentami.