Print this page

Skupinu #AllForMilan založili a adminujú profily s ukradnutými fotkami (FOTO)

Po smrti Milana Lučanského sa objavilo viacero iniciatív, ktoré spochybňujú samovraždu bývalého policajného prezidenta.

Jednou z najväčších iniciatív je facebooková skupina s názvom Všetci za Milana #AllForMilan, ktorá má už takmer 35 tisíc členov.

Denník N upozornil na to, že dvaja zakladatelia a zároveň administrátori skupiny majú falošné fotografie a tak môže ísť aj o falošné profily.

Administrátorom je účet s menom Peter Klas, pri ktorom nie sú žiadne informácie. Na Facebooku má fotku modela predvádzajúceho zimnú bundu značky Bogner.

Admin s menom Rastislav Pekárik má ako profilovú fotku poľského ekonóma Mareka Dietla, riaditeľ Varšavskej burzy cenných papierov. „Osoba vystupujúca ako Pekarik o sebe tvrdí, že študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, no na stránke školy sa nedá nájsť žiaden záznam s týmto priezviskom a nenachádza sa ani v štátnom registri záverečných a kvalifikačných prác, v období od roku 2010 teda nenapísal žiadnu bakalársku či diplomovú prácu,“ píše Denník N.

Po upozornení na falošnú fotografiu si účet Rastislava Pekarika do pár minút zmenil profilovú fotografiu.

Odporúčame aj: Dozorcovia podávajú trestné oznámenie na Žitného a Flašíka za šírenie konšpirácií o smrti Lučanského

„Skutočnosť, že skupinu Všetci za Milana #AllForMilan zakladali účty s falošnou fotkou a možno aj falošným menom, nie je dôkazom, že ide o nekalú politickú kampaň. Stále môže ísť o autentickú občiansku aktivitu, ktorá má na sociálnej sieti veľmi silný ohlas. Tisíce členov skupiny však nemajú informácie o totožnosti jej správcov a ich skutočnom pozadí,“ napísal redaktor Filip Struhárik z Denníka N.

 

Do iniciatívy okolo spochybňovania smrti sa zapojil aj bývalý novinár Milan Žitný, autor kampaní HZDS a Smeru Fedor Flašík či šíriteľ konšpirácií Gustav Murín, ktorý promuje odznaky #AllForMilan či šíri nenávistné koláže s krvavými rukami cez tváre Igora Matoviča, Moniky Tódovej a Daniela Lipšica.