Print this page

V kríze pomáhali ľudia ľuďom dvakrát viac Foto: Jana Brisudová

V roku 2019 www.ludialudom.sk rozdelil 2,84 mil. euro, v 2020 4,4 mil.

Dvakrát viac pomáhali Slováci v krízovom roku 2020, než v tom predchádzajúcom. Na to, že ani koronavírus nedokázal zabiť či potlačiť ľudskosť v nás poukazujú štatistiky darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk. Ten umožňuje ľuďom v núdzi, zdravotne znevýhodneným, ale aj mimovládnym či cirkevným organizáciám osloviť darcov a bez poplatkov sprostredkuje dary cez internet.

Počas uplynulého roku sme prostredníctvom portálu prerozdelili neuveriteľných 4,4 milióna eur, čo je o 55 % viac, ako v roku 2019. Oproti roku 2018 ide dokonca o nárast o 161 %. Nepotvrdili sa tak obavy, že zhoršenie ekonomickej situácie prinesie viac sebectva,“ hovorí riaditeľ neziskovej organizácie ĽUDIA ĽUĎOM Roland Kyška.

Celkovo za desaťročie fungovania ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval už 13,3 milióna eur. Za minulý rok v priemere mesačne prišlo na výzvy na portáli 16 tisíc darov od viac ako 13 tisíc darcov. Za minulý rok v priemere mesačne prišlo na výzvy na portáli 370 tisíc eur od viac ako 13 tisíc darcov. Mnohí z nich patria už roky k pravidelným donorom a pravidelne sa vracajú pomáhať prostredníctvom najväčšieho otvoreného on-line darcovského portálu.

 

Úrad vlády SR pomohol 227 ľuďom 91 693 eurami

V roku 2020 sa ĽudiaĽuďom.sk stal partnerom Fondu vzájomnej pomoci, zriadeným na Úrade vlády SR. Pomáha tak štátu pri zbere žiadostí, ich publikovaní, overovaní a aj finančnom transfere pomoci. Do 3. 2. 2021 z Fondu vzájomnej pomoci odišli príspevky 227 ľuďom postihnutým nepriaznivou situáciou spôsobenou pandémiou Covid-19. Celkovo išlo o sumu 91 693 eur.

Šperky Jany Brisudovej pomohli 19 tisíc eurami

Koncom jesene 2020 bol portál ĽudiaĽuďom.sk súčasťou projektu - Ženy ženám, ktorý v sebe niesol posolstvo pretavené do umeleckého diela slovenskej umelkyne Janky Brisudovej. Vytvorila brošňu s názvom „NÁDEJ“ a na jej základe vznikla limitovaná edícia 10 strieborných brošní. Tie boli vydražené prostredníctvom internetových aukcií.

Autorka brošní chcela priniesť nádej do týchto neľahkých dní a podporiť nás k spolupatričnosti a úcte voči tým, pre ktorých je táto situácia mimoriadne náročná. Brošne sa podarilo vydražiť za 19 422 eur, získaná suma putovala na pomoc desiatim osamelým ženám a ich deťom,“ hovorí Romana Strapáková, projektová manažérka ĽUDIA ĽUĎOM, n. o.

Celý príspevok putuje potrebným, projekt financuje SWAN

Momentálne je na portáli zaregistrovaných viac ako 1000 aktívnych výziev. Celý finančný príspevok, ktorý sa darca rozhodne venovať v prospech výzvy, putuje konkrétnemu príjemcovi. Strategickými a zároveň najväčšími podporovateľmi portálu i výziev sú spoločnosti SWAN a SWAN Mobile, ktoré financujú projekt už viac ako desať rokov.