Print this page

Austrália schválila zákon o platbách za správy na internete

Austrálsky parlament dnes schválil zákon, ktorý má prinútiť digitálne platformy, ako je Google alebo Facebook, aby platili mediálnym podnikom za využívanie ich spravodajského obsahu. Postup Austrálie pozorne sledujú aj ďalšie krajiny, ktoré by sa ním do budúcna mohli inšpirovať, uviedla agentúra Reuters. Na základe nového zákona sa Austrália stane prvou krajinou, kde vládni arbitri stanovujú sadzby, aké majú technologickí giganti platiť, ak vyjednávanie s jednotlivými mediálnymi spoločnosťami skončí neúspechom.

Nové predpisy podľa austrálskej vlády "zabezpečia, že mediálne spoločnosti budú spravodlivo odmeňované za obsah, ktorý vytvárajú, a pomôžu udržať v Austrálii žurnalistiku slúžiacu verejnému záujmu". Minister financií Josh Frydenberg a minister pre komunikačné prostriedky Paul Fletcher upozornili, že po roku platnosti bude nový zákon preskúmaný.

Reuters uvádza, že schválenie zákona, ktorý vznikol po dôkladnej analýze austrálskych regulačných úradov a po troch rokoch verejných konzultácií, môže znamenať povzbudenie pre Britániu a Kanadu. Tieto krajiny plánujú podobné predpisy.

Frydenberg s Fletcherom uviedli, že austrálska vláda má radosť z toho, aký pokrok americkej firmy Google a Facebook urobili pri vyjednávaní obchodných podmienok s austrálskymi mediálnymi spoločnosti. Google a Facebook sa proti zákonu dlho ostro stavali. Google v januári pohrozil, že v prípade schválenia zákona zablokuje v Austrálii svoj vyhľadávač. Následne však začala s austrálskymi mediálnymi podnikmi uzatvárať licenčné dohody o využívaní ich obsahu, a to v rámci svojej platformy pre licencovanie správ News Showcase.

Facebook minulý týždeň kvôli sporom ohľadom zákona zablokoval zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu na svojej platforme v Austrálii. Tento týždeň však súhlasil s odblokovaním spravodajstva, keď sa s vládou dohodol na niektorých úpravách zákona. Tieto úpravy podľa Reuters okrem iného umožňujú, aby sa digitálne platformy vyhli arbitrážnemu konaniu, ak preukážu, že už austrálskemu novinárskemu priemyslu poskytujú "výraznú podporu". Niektorí zákonodarcovia varujú, že by tak mohli zostať stranou menšie spravodajské spoločnosti.

Podľa niektorých odborníkov je dohoda o úprave zákona víťazstvom pre spoločnosť Facebook. "Facebook vyhral, ​​pretože boli podniknuté legislatívne zmeny, vďaka ktorým nebude musieť meniť svoj podnikateľský model," uviedol nezávislý austrálsky analytik Paul Budde.