Print this page

Ruský cenzorský úrad obmedzuje twitter, spomalí jeho rýchlosť

Ruský cenzúrský úrad Roskomnadzor dnes oznámil obmedzenie sociálnej siete Twitter v krajine. Urobí tak spomalením rýchlosti tejto platformy, ktoré sa týka všetkých mobilných zariadení a polovice stolových počítačov, informujú ruské médiá. Roskomnadzor viní sieť z toho, že zo svojich stránok opakovane neodstránila zakázaný obsah, ako jej ukladá ruský zákon. Ďalej pohrozil, že by twitter mohol zablokovať úplne.

"S cieľom ochrany ruských občanov a prinútiť internetovú službu, aby dodržiavala právne predpisy na území Ruskej federácie, boli v prípade twitteru počnúc 10. marcom 2021 prijaté centralizované opatrenía. Ide o počiatočné spomalenie služby v súlade s predpismi. Spomalenie bude vykonané na 100 percentách mobilných zariadení a na 50 percentách stacionárnych zariadení, "cituje vyjadrenie Roskomnadzoru ruská tlačová agentúra TASS.

Server The Moscow Times podotkol, že v tejto chvíli nie je jasné, či už opatrenie začalo platiť, podľa serveru DownDetector užívatelia twitteri v Rusku "môžu mať v súčasnosti problémy".

Roskomnadzor viní twitter z toho, že sa na jeho stránkach nachádza viac ako 3000 príspevkov sa zakázaným obsahom. Medzi ne cenzúrne úrad počíta napríklad informácie o samovraždách, detskej pornografii alebo drogách. Úrad kvôli tomu platforme už predtým udelil pokuty. Ak twitter informácie neodstráni, sieti hrozí aj jej kompletné zablokovanie v Rusku, varoval úrad.

Twitter sa zatiaľ k opatreniam nevyjadril, podotkla agentúra Reuters, ktorá zároveň pripomenula, že americké sociálne siete, vrátane twitteru, využívajú v Rusku radi priaznivci opozičného predáka Alexeja Navalného, ​​ktorého nedávne uväznenie vyvolalo protesty v mnohých ruských mestách.

Dnešný krok prichádza v čase rastúceho napätia okolo západných sociálnych sietí v Rusku, ktoré Moskva viní z toho, že nedodržiavajú ruskej zákony a diskriminujú ruské médiá. Úrady sa preto už nejakú dobu snažia pôsobenia sociálnych sietí a prevádzkovateľov internetových stránok v krajine regulovať.

Ruskí zákonodarcovia nedávno schválili zákony, ktoré Roskomnadzoru okrem iného dávajú právo čiastočne alebo úplne blokovať internetové platformy, ak sa na ruskom území dopúšťajú cenzúry či "diskriminácie ruských médií". Rusko zároveň zvýšilo pokuty pre sociálne siete a webové stránky, ak "porušia práva ruských občanov na internete, a to vrátane cenzúry ruských médií".

Súčasne zákonodarcovia uložili sociálnym sieťam, aby sa zbavovali nezákonného obsahu, vrátane informácií vyjadrujúcich "neúctu k štátu" či výzvy na nepovoleným protestom. Moskve sa tiež nepáči, že sa twitter pred časom uchýlil k označovanie niektorých médií ako "médií spätých so štátom".