Print this page

Microsoft dodá americkej armáde okuliare pre rozšírenú realitu (FOTO) Foto: Microsoft

Spoločnosť Microsoft dodá americkej armáde okuliare pre rozšírenú realitu. Zmluvu má na desať rokov a celkom by podnik mal inkasovať až 21,9 miliardy dolárov, povedal hovorca Microsoftu. Okuliare sa zakladajú na produkte HoloLens a podporuje ich cloudová služba Microsoftu Azure. Informovala o tom agentúra Reuters.

V uplynulých dvoch rokoch Microsoft s armádou pracoval na prototype okuliarov s priehľadovými displejmi IVAS (Integrated Visual Augmentation System). V stredu Microsoft oznámil, že armáda pristúpila k výrobnej fáze projektu.

Okuliare sú podľa Alexa Kipmana z Microsoftu navrhnuté tak, aby poskytovali "lepšie povedomie o situácii, umožňujú zdieľanie informácií a rozhodovanie pri rôznych scenároch". Vyrábať sa budú v Spojených štátoch a malo by ich byť vyše 120.000 kusov.

Rozšírená realita sa od virtuálnej reality líši tým, že do zorného poľa užívateľa pridáva grafické prvky, ale nevytvára úplne nové prostredie. Priehľadový displej pridáva informácie k tomu, čo už človek vidí.

Spomínaný produkt HoloLens užívateľovi umožňuje vidieť v reálnom prostredí hologramy. Microsoft technológiu primárne dodáva firmám, ktoré si prístroj vybavia vlastným softvérom. Patria medzi ne napríklad architektonické štúdiá, nemocnice, univerzity, výrobcovia automobilov či americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Akcie Microsoftu si v stredu po oznámení pripísali tri percentá, neskôr časť ziskov zmazali a obchodovanie uzavreli rastom o 1,7 percenta.