Print this page

Google spustil v Česku program pre platenie za obsah médiám Ilustr. foto Google

Internetová firma Google spustila v Česku program Google News Showcase, v rámci ktorého bude platiť za spravodajský obsah médiám. Uzavrela licenčné dohody s piatimi vydavateľskými domami.

Česko je prvou krajinou strednej a východnej Európy, v ktorej spoločnosť tento produkt uvádza na trh. Firma to dnes oznámila v tlačovej správe. Licenčný program je výsledkom tlaku EÚ a ďalších krajín na to, aby technologické firmy platili za autorský obsah, ktorý využívajú vo svojich službách.

Showcase sprístupní čitateľom časť platených článkov na weboch spolupracujúcich vydavateľstiev. Vydavatelia majú vedľa financií od Google získať ďalšiu možnosť oslovenia nového publika a potenciálnych predplatiteľov. Od dnes budú môcť čitatelia v Česku začať vo Správach Google a v kanáli Discover čítať články z produkcie vydavateľstva Echo Media, Economia, Forum 24, Internet Info a N media.

Redakcie majú plnú kontrolu nad výberom udalostí do panelov Výberu Správ Google. Môžu ich spracovávať do rôznych spravodajských formátov a ďalej presmerovávať čitateľov na plné znenie týchto článkov na vlastných stránkach. To im prináša možnosť ďalej rozširovať svoje publikum.

EÚ predvlani zmenila pravidlá na ochranu autorských práv. Tieto zmeny umožňujú vydavateľom správ požadovať kompenzáciu za časti obsahu, ktoré sa objavia na internetových platformách. Podľa výkonného riaditeľa Únie vydavateľov Václava Macha je potrebné rozlišovať medzi licenciou na užívanie obsahu v rámci služby Google News Showcase a licenciou na použitie obsahu pre fungovanie algoritmu vyhľadávania a zobrazovania výsledkov, požadovanú podľa článku 15 smernice o autorskom práve EÚ. Česko zatiaľ príslušnú novelu k transpozícii smernice neprijalo. Google predstavil svoj produktový a licenčný program pre správy, podporený nedávnou investíciou do spravodajstva v objeme jednej miliardy USD, koncom minulého roka. Celosvetovo má dnes pre News Showcase uzavreté partnerské zmluvy s viac ako 600 spravodajskými titulmi v zhruba dvanástich krajinách sveta vrátane Nemecka, Veľkej Británie, Austrálie alebo Argentíny.

"Economia bola vždy priekopníkom v presadzovaní plateného digitálneho obsahu a zostáva ním aj naďalej; platforma News Showcase preto poskytuje dobrú príležitosť a Economia víta, že je medzi prvými, kto fungovanie tejto platformy na českom trhu preverí. Princípy, na ktorých pracuje platforma Google News Showcase, predstavujú pre nás férovú a správnu cestu v oblasti šírenia digitálneho obsahu," uviedla predsedníčka predstavenstva vydavateľstva Zuzana Řezníčková.

V rámci licenčných dohovorov platí Google vydavateľom zároveň za to, aby mohol cez Showcase umožniť svojim užívateľom prečítať si bezplatne určitý obmedzený počet článkov, ktoré sú inak dostupné iba predplatiteľom. Čitatelia si tak vďaka novému produktu prečítajú aj články daného titulu, ku ktorým by normálne nemali prístup, a vydavatelia zase získajú možnosť povzbudiť týchto čitateľov, aby sa stali predplatiteľmi.