Print this page

Aplikácia TikTok čelí miliardovej žalobe kvôli nakladaniu s údajmi o deťoch Ilustr. reprofoto TikTok

Aplikácia pre zdieľanie krátkych videí TikTok a jej čínska materská spoločnosť ByteDance čelia žalobe kvôli praktikám pri zhromažďovaní a využívaní údajov o deťoch, ktorá požaduje odškodné rádovo v miliárdach libier. Žalobu v mene miliónov detí z Británie a Európskej únie podala bývalá detská komisárka pre Anglicko Anne Longfieldová, informuje dnes BBC. Ak by bola žaloba úspešná, mohlo by každé z dotknutých detí získať nárok na tisíce libier. TiktTok ale žalobu označuje za nedôvodnú a chystá sa proti nej bojovať.

Právnici žalujúcej strany budú podľa BBC argumentovať tým, že TikTok osobné údaje detí, vrátane telefónnych čísiel, videií, presnej polohy a biometrických dát, zhromažďuje bez dostatočného upozornenia či súhlasu požadovaného zákonom a že deti ani rodičia nevedia, akým spôsobom sa bude so zhromaždenými údajmi nakladať.

TikTok má po celom svete vyše 800 miliónov užívateľov. Zisky jeho materskej spoločnosti ByteDance pochádzajú predovšetkým z príjmov z reklamy. "Súkromie a bezpečnosť sú pre TikTok najvyššími prioritami," uviedla firma v reakcii na žalobu. Upozornila tiež, že využíva mechanizmy a technológie, ktoré majú používateľa chrániť. "Domnievame sa, že obvinenia sú neopodstatnené. Budeme sa rázne brániť," dodala.

Longfieldová označila TikTok za "službu pre zhromažďovanie dát, ktorá sa skrýva pod rúškom sociálnej siete". Služba podľa nej "zámerne a úspešne klame rodičov". "TikTok je obrovskou populárnou platformou, ktorá v mimoriadne ťažkom roku pomáhala deťom zostať v kontakte s priateľmi. Za humornými pesničkami a tanečnými výzvami však stojí niečo oveľa zlovestnejšie," uviedla.

Tom Southwell z právnej firmy Scott and Scott, ktorá má žalobu na starosti, sa domnieva, že zber dát v aplikácii TikTok porušuje zákony Británie aj Európskej únie na ochranu osobných údajov. "Príjmy TikToku z reklamy sú založené na osobných údajoch užívateľov, vrátane detí. Profitovanie z týchto informácií bez splnenia zákonných povinností je neprijateľné," uviedol.