Print this page

Namiesto výhry 50 tisíc eúr môžete prísť o peniaze. Pozor na falošnú súťaž, ktorá sa šíri na Facebooku Ukážka podvodnej stránky na Facebooku

Podvodníci skopírovali viaceré vizuály z originálnej stránky Slovenskej sporiteľne, aby u ľudí vzbudili dôveru. Aj vďaka tomu tento príspevok zdieľa a komentuje množstvo ľudí. Slovenská sporiteĺňa však s podvodnou súťažou, ktorá jej poškodzuje meno, nemá nič spoločné. aj preto nahlásila podvodnú stránku Facebooku, ten ju následne odstránil. "Podvodníci sú však vytrvalí a do hodiny vytvorili ďalšiu. Navyše, vytvorili aj viacero falošných profilov údajných výhercov, ktorí v komentároch potvrdzujú, že naozaj už dostali výhru na účet a podobne," upozorňuje v tlačovej správe banka.

„Naše bankové systémy sú bezpečné, robíme maximum preto, aby sme ochránili peniaze našich klientov. Aktívne komunikujeme s Facebookom, rovnako tak zneškodňujeme podvodné stránky. Dôležité je však aj to, aby boli obozretní aj klienti. V žiadnom prípade do formulára nevypĺňajte vaše osobné údaje a citlivé informácie ako sú prihlasovacie údaje do internetbankingu alebo číslo platobnej karty. Ak ste tak náhodou urobili, prosíme, bezodkladne kontaktujte naše Klientske centrum 0850 111 888,“ upozorňuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Na čo si treba dať pozor, aby ste si nezamenili originálnu stránky banky s podvodnou:

  • názov banky je uvedený Slovenská_sporiteľňa, teda namiesto medzery je tam podčiarkovník
  • počet followerov je výrazne nižší, kým skutočná stránka Slovenskej sporiteľne ich má 155 tisíc, podvodná iba niekoľko stoviek
  • chýba znak overenia od Facebooku (modrý odznak pri názve stránky)
  • komentáre falošných profilov sú často pod zahraničnými menami, ale v slovenskom jazyku a nie vždy dávajú zmysel

Ukážky podvodnej Facebook stránky (pozor, podvodníci ju môžu priebežne meniť):

   

Podvodníci pravidelne zneužívajú známe značky, po prihlásení sa do súťaže, kontaktujú ľudí a snažia sa vylákať osobné údaje, čísla bankových účtov, a prípadne poplatky za účasť v súťaži.