Print this page

Otravujú vás nevyžiadané volania? Môžte ich nahlásiť či overiť na Nevolajtemi.sk Zdroj: O2

Vadia vám ponuky na banbusové ponožky, investovanie do zlata, nákup pamätných mincí či ponuky od operátorov? Spoločnosť O2 dnes spustila register s názvom Nevolajtemi.sk, kde môžete overiť podozrivé čísla či nahlásiť nevyžiadané marketingové volania.

Aj vďaka technickým možnostiam počet nevyžiadaných telefonátov z roka na rok narastá, čo spôsobuje, že ľudia sú k volaniam z neznámych čísel podozrievaví. Podľa prieskumu O2 z decembra minulého roka sa viac ako 80% ľudí pri volaní z neznámeho čísla obáva, že ide o podvodné hovory, hovory z automatov alebo zvláštne hovory, kde sa nikto neozval. Medzi najčastejšie dôvody neprijatia hovoru sú obavy z podvodných hovorov a audiotexu, hlášok z automatov, či telefonický predaj. Až 10% ľudí volania z neznámych čísel kvôli takýmto obavám vôbec neprijíma. Počas pandémie sa to ukázalo ako problém napríklad pri vyhľadávaní kontaktov nakazených.

Aj preto sa spoločnosť O2 rozhodla proti nevyžiadaným hovorom bojovať novou platformou s názvom nevolajtemi.sk, ktorú spustila dnes. Register Nevolajtemi.sk má podľa O2 slúžiť každému, kto si chce overiť neznáme číslo, ktoré mu volalo. Ak išlo o volanie bez predchádzajúceho súhlasu, pomocou stránky Nevolajtemi.sk, môže zároveň podať priamo podnet na takýto nevyžiadaný hovor. "

"Veríme, že našou iniciatívou pomôžeme ochrániť spotrebiteľa a prinavrátime dôveru zdvíhať aj hovory z neznámych čísel," povedal na tlačovej besede k spusteniu platformy generálny riaditeľ O2 Igor Tóth.

Podobné aplikácie už na trhu fungujú, O2 sa rozhodlo vytvoriť vlastnú. "Je to jednoduchšie a právne čistejšie," povedal Jakub Vajda, vedúci oddelenia zákazníckej skúsenosti a digitálu O2.

Málokto vie, že žiadna firma vás nemôže telefonicky kontaktovať bez predchádzajúceho súhlasu. Iniciatíva Nevolajtemi má podľa šéfa O2 za cieľ upozorniť aj edukovať ľudí o ich právach a možnostiach obrany. Platforma Nevolajtemi prináša aj online formulár s podaním podnetu za občana Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý by mal následne preveriť konanie konkrétnej firmy a v prípade porušenia legislatívy vyvodiť sankcie. „Predpokladáme, že čím viac ľudí sa zapojí do iniciatívy vyplnením informácií o hovoroch a v prípade ich neoprávnenosti aj podaním podnetu, tým skôr sa nám podarí zamedziť takýmto volaniam,“povedal Tóth.

Platforma zároveň umožňuje majiteľom mobilných čísel zaregistrovať sa do zoznamu „Nevolajte mi“ - čím dávajú jasne všetkým telemarketingovým spoločnostiam najavo, že ich praktiky ich vyslovene obťažujú a neželajú si byť kontaktovaní ani v budúcnosti.

O2 očakáva, že ich register využijú nielen zákazníci O2 ale aj ďalší operátorov.

„Dovoľujeme si týmto zároveň vyzvať všetky zodpovedné firmy na dodržiavanie férových praktík v oblasti telemarketingových hovorov,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ O2 Igor Tóth, zároveň dodáva, že platforma nemá byť predmetom konkurenčného súboja.