Print this page

Maďarský vládny politik potvrdil, že Orbánova vláda používa kontroverzný sledovací program Ilustr. foto: Omediach.com

Vysoko postavený politik vládnej strany Fidesz priznal, že si maďarské ministerstvo vnútra zaobstaralo špionážny program Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Je to prvýkrát, čo maďarský vládny politik pripustil, že vláda používa softvér, ktorý infiltruje telefóny, kde zbiera osobné údaje a môže tajne ovládať kamery mobilov, uviedla agentúra AP. Vláda premiéra Viktora Orbána doteraz odmietala potvrdiť, že by Pegasus používala, poznamenala agentúra AFP.

Podpredseda Fideszu a šéf parlamentného výboru pre obranu a presadzovanie práva Lajos Kósa zakúpenie softvéru potvrdil novinárom po dnešnom rokovaní výboru. Zároveň trval na tom, že rezort vnútra a bezpečnostné zložky postupovali v každom prípade sledovania legálne a získali povolenie buď od súdu alebo ministerstva spravodlivosti.

Opoziční poslanci však žiadajú vyšetriť, ako úrady kontroverzný program používali, a kritizujú fakt, že zistenia plynúce z dvoch osobitných zasadnutí výboru, ktorý sa prípadom zaoberal, majú zostať z rozhodnutia vládnej strany utajené až do roku 2050.

Skupina zahraničných médií v júli na základe investigatívnej práce zverejnila podozrenie, že vlády niekoľkých krajín využili technológiu izraelskej spoločnosti NSO Group na špehovanie novinárov, ľudskoprávnych a opozičných aktivistov či právnikov. Medzi také štáty zaradila aj Maďarsko. To údajne infiltrovalo digitálnu techniku ​​mnohých osôb vrátane najmenej desiatich právnikov, opozičného politika a viacerých novinárov, ktorí sú kritickí k Orbánovej vláde.

Opozičná členka výboru Agnes Vadaiová teraz novinárom povedala, že minister vnútra Sándor Pintér, ktorý výbor uisťoval o používaní softvéru v rámci zákona, odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť, že by štát sledoval prostredníctvom tohto programu novinárov či politikov, uviedla AFP.

Kritici obviňujú maďarského premiéra z narúšania demokracie a právneho štátu. Vytýkajú mu, že systematicky preberá kontrolu nad médiami a zavádza v krajine čoraz viac autokratickejšiu vládu. Budapešť pod Orbánovým vedením vedie aj množstvo sporov s Bruselom. Europoslanci, Európska komisia aj niektoré členské štáty EÚ dávajú dlhodobo najavo obavy, že jeho vláda obmedzuje nezávislosť justície, médií či akademickej slobody v Maďarsku. Budapešť námietky odmieta a nezriedka sa uchyľuje k ostrej protiúnijnej rétorike.