Print this page

Disney je späť v zisku, streamovacia služba ale prilákala málo predplatiteľov

Americká filmová a zábavná spoločnosť Walt Disney sa vo štvrtom štvrťroku svojho finančného roka vrátila k čistému zisku, zarobila 159 miliónov dolárov proti strate 710 miliónov USD pred rokom. Jej streamovacia služba ale získala za štvrtý štvrťrok najmenej predplatiteľov od svojho spustenia. Firma to uviedla vo svojej výsledkovej správe.

Streamovacia služba Disney+ vo štvrťroku získala 2,1 milióna zákazníkov, čo je menej ako polovica predplatiteľov, ktorých si za rovnaké obdobie zaistila konkurenčná spoločnosť Netflix. Analytici v ankete spoločnosti Factset predpokladali, že Disney+ získa 10,2 milióna zákazníkov.

Za odhady analytikov zaostal aj zisk divízie zábavných parkov, hoci parky boli po období protipandemických uzáver už v uplynulom štvrťroku otvorené. Kapacitné obmedzenia ale pretrvávajú. Štvrtý štvrťrok skončil 2. októbra.

Na začiatku októbra dosiahol počet platiacich predplatiteľov služby Disney+ 118,1 milióna. Vrátane služieb Hulu a ESPN+ predstavoval počet zákazníkov streamingu tejto spoločnosti 179 miliónov. Netflixu v období od júla do septembra pribudli štyri milióny abonentov, celkom ich má takmer 214 miliónov.

Šéf spoločnosť Bob Chapek sa v konferenčnom rozhovore s analytikmi držal predchádzajúcej predikcie, podľa ktorej by do konca fiškálneho roku 2024 malo službu Disney+ využívať 230 až 260 miliónov predplatiteľov. Niektorí investori však nie sú presvedčení o tom, že spoločnosť Disney túto prognózu splní, uviedol analytik serveru Investing.com Haris Anwar.

Spoločnosť predstavila rozsiahly zoznam pripravovaných titulov. Chapek uviedol, že väčšina hlavných produktov značiek Disney, Marvel a Star Wars sa na Disney+ objaví od júla do septembra budúceho roka.

Spoločnosť Disney tiež nedosiahla odhad analytikov ohľadom tržieb. Tie jej vo štvrtom kvartáli vzrástli asi o 26 percent na 18,5 miliardy dolárov.

Výsledky divízie zábavných parkov aj streamingové služby Disney+ poukazujú na problémy, ktorým spoločnosť čelí v súvislosti s pandémiou covidu-19. Otázkou podľa analytikov zostáva, ako a kedy sa zákazníci vrátia k zábave na verejných miestach a či to sa to odrazí na výsledkoch Disney+