Print this page

Apple žaluje NSO Group za napadnutie iPhonov špehovacím softvérom Pegasus Zdroj: Apple

Americká spoločnosť Apple žaluje izraelskú NSO Group kvôli napadnutiu prístrojov iPhone jej špehovacím softvérom Pegasus. Chce zablokovať NSO možnosť používať akúkoľvek technológiu Applu, uviedli americké médiá s odkazom na vyhlásenie firmy. Apple tak nasleduje WhatsApp a jej materskú spoločnosť Meta, predtým známu ako Facebook.

Okrem nových informácií o tom, ako NSO Group infikovala cieľové iPhony, Apple sa snaží o trvalý súdny zákaz pre NSO Group používať akýkoľvek softvér, služby alebo zariadenia Applu.

Softvér Pegasus je podľa Applu navrhnutý tak, aby umožnil vládam vzdialený prístup k mikrofónom, fotoaparátom a ďalším údajom v telefónoch iPhone a telefónoch s operačným systémom Android. Je tiež navrhnutý tak, aby dokázal infikovať telefóny bez toho, aby to vyžadovalo akúkoľvek akciu zo strany užívateľa a bez toho, aby zanechal stopy.

Riaditeľka pre obchodné spory Applu Heather Grenierová uviedla, že žaloba má vyslať jasný signál, že firma nedovolí, aby jej používatelia trpeli týmto zneužitím. Súčasťou argumentácie firmy v žalobe je aj tvrdenie, že NSO porušila podmienky služby spoločnosti Apple.

Bezpečnostní experti zistili, že Pegasus bol po celom svete používaný na prenikanie do telefónov aktivistov za ľudské práva, novinárov či členov katolíckeho duchovenstva.

Apple tiež uviedol, že okrem žaloby proti NSO bude podporovať organizácie zaoberajúce sa výskumom a presadzovaním kybernetického dohľadu, a to ako finančne, tak technickými zdrojmi. Firma chce rozdeliť desať miliónov USD a prípadné odškodné získané zo žaloby skupinám pracujúcim na boji proti sledovaniu.

Americké ministerstvo obchodu zaradilo nedávno firmu NSO na čiernu listinu. Pre spoločnosť zaradenie znamená obmedzenie prístupu k americkým technológiám a investíciám.