Print this page

Russia Today si robí monopol na "zahraničného agenta" Ilustr. reprofoto RT

Ruský štátny mediálny holding Rossija segodňa, známy skôr pod anglickou skratkou RT ako Russia Today, sa usiluje o výlučné práva a monopol na značku "zahraničný agent".

Upozornil na to nezávislý spravodajský server Meduza v súvislosti so žalobou RT proti moskovskému obchodu Feelosophy Store, ktorý začal ponúkať tričká s potlačou "zahraničný agent" práve na podporu Meduzy. Túto hanlivú nálepku prisúdili úrady webu tento rok na jar.

"Obrovský štátny holding požaduje odškodnenie od maličkého obchodíka," napísal server, podľa ktorého žaloba žiada od majiteľa moskovského obchodu pol milióna rubľov.

Meduza pripomenula, že holding RT si pred troma rokmi otvoril internetový obchod, v ktorom predáva tričká s nápisom "zahraničný agent". Vlani holding získal práva intelektuálneho vlastníctva na toto slovné spojenie a tento rok v máji požiadal o registráciu obchodnej značky "cudzí agent". Žiadosť podľa dostupných informácií ešte nebola vybavená. Medzitým sa právnici RT sťažovali na Feelosophy Store, od ktorého požadujú, aby ukončil predaj "falzifikátov".

Majiteľ obchodu Georgij Saribekjan pokladá výhrady RT za "politický trik" a začal ponúkať ďalšie tričká na podporu Meduzy. Server medzitým požiadal o registráciu obchodnej značky "cudzí agent" a napadol žiadosť RT. Podľa riaditeľky portálu Galiny Timčenkovej ide o vynútený krok, pretože RT sa pokúša zastrašiť firmy spolupracujúce s Meduzou.

Nálepkou "zahraničný agent", ktorá je v Rusku od sovietskych čias vnímaná hanlivo, ruské úrady označujú mimovládne organizácie, nezávislé médiá a jednotlivcov, dostávajúce podľa názoru úradov finančnú podporu zo zahraničia a vyvíjajúce politickú činnosť. Takto označené spolky, médiá a jedinci sú vystavení oveľa prísnejšej úradnej kontrole a tiež musia každé oznámenie sprevádzať upozornením, že plnia úlohu "zahraničného agenta".

Podľa kritikov ide v skutočnosti o ďalšie ťaženie proti oponentom režimu a snahu o umlčanie kritických hlasov v krajine. Objavili sa už aj názory, že "zahraničných agentov" je v Rusku už toľko, že je až neslušné nebyť zaradený do tejto spoločnosti.