Print this page

Známy spevák sa stiahol zo Spotify, nepáči sa mu podcast proti vakcínam Reprofoto youtube Farm Aid

Z katalógu najväčšej hudobnej streamovacej platformy Spotify v stredu zmizla hudba legendárneho folkrockového pesničkára Neila Younga. Stalo sa tak na žiadosť Younga, ktorý na začiatku týždňa vyjadril nespokojnosť s tým, že Spotify dáva výsadný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi, ktorý podľa speváka šíri nebezpečné dezinformácie o údajnej nebezpečnosti vakcín proti covidu-19. Na kauzu upozornil denník The Wall Street Journal.

Young v pondelok na krátku chvíľu vyvesil na svoju internetovú stránku otvorený list, v ktorom žiadal svojho manažéra a nahrávaciu spoločnosť Warner Music Group o stiahnutie svojich skladieb zo Spotify na protest proti tomu, že hostí Roganov podcast.

"Robím to kvôli tomu, že Spotify šíria nepravdivé informácie o vakcínach - čím potenciálne spôsobuje úmrtie tých, ktorí veria dezinformáciám, ktoré šíria. (...) Môžu mať Rogana alebo Younga. Nie oboje," písalo sa podľa časopisu Rolling Stone v liste , ktorý z webovej stránky pomerne rýchlo zmizol.

Rogan nahráva podcast nazvaný The Joe Rogan Experience už od roku 2009 a pozýva si doňho podnikateľov, vedcov, hercov či hudobníkov, s ktorými vedie niekoľkohodinové rozhovory v uvoľnenej atmosfére. Každá epizóda má obvykle mnoho miliónov poslucháčov. Firma Spotify v roku 2020 uzavrela s Roganom kontrakt v odhadovanej hodnote okolo 100 miliónov dolárov, podľa ktorého jeho podcast distribuuje výlučne na svojej platforme.

Rogan začal v poslednej dobe vystupovať negatívne proti covidovým vakcínam, vlani v apríli napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa podľa neho nemali nechať očkovať. V programe tiež propagoval prípravok pre zvieratá proti parazitom ivermektín pri liečbe covidu-19, napriek negatívnym stanoviskám regulačných úradov USA, EÚ i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

V decembri potom vzbudil odpor mnohých lekárov a vedcov tým, že si pozval ako hosťa vedca Roberta Maloneho. Ten ku koncu 80. rokov minulého storočia stál pri zrode technológie, ktorá po ďalších mnohých rokoch výskumu viedla k vývoju dnešných vakcín typu mRNA, akými sú preparáty firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. Teraz však tvrdí, že jeho prínosy nie sú dostatočne uznávané a že bol "vymazaný z histórie". V rozpore s vedeckými poznatkami často tvrdí, že vakcíny v skutočnosti zhoršujú priebeh covidu-19. V poslednej dobe sa stal obľúbeným hosťom pravicovo konzervatívnych moderátorov a zúčastňuje sa na demonštráciách odporcov očkovania.

"S odhadovanými 11 miliónmi poslucháčmi každej epizódy je Joe Rogan Experience vysielaný na Spotify najväčším svetovým podcastom a má ohromný vplyv. Zodpovednosťou Spotify je mierniť šírenie dezinformácií na svojej platforme," napísal Young vo svojom liste.

"Zaviedli sme podrobné opatrenia týkajúce sa obsahu a odstránili sme cez 20.000 epizód podcastov súvisiacich s covidom od začiatku pandémie," uviedol v stredu vo vyjadrení Spotify. "Ľutujeme Neilove rozhodnutie odstrániť svoju hudbu zo Spotify, ale dúfame, že ho čoskoro privítame späť," pokračovala firma.

Spotify je s asi 381 miliónmi používateľmi najväčšia hudobná streamovacia platforma na svete a Roganov program je na nej už dva roky najpopulárnejším podcastom, napísal server stanice NPR.