Print this page

Hudobník Neil Young naďalej kritizuje Spotify, vyzýva jeho zamestnancov na odchod Ilustr. foto Spotify

Americko-kanadský pesničkár Neil Young sa znova pustil do kritiky streamovacej platformy Spotify. V novom vyhlásení vyzval zamestnancov švédskeho gigantu, aby firmu opustili skôr, "ako pohltí vašu dušu". Ohradil sa tiež voči štyrom veľkým americkým bankám, ktoré podľa neho financujú zhoršovanie dopadov klimatických zmien. Young nedávno stiahol zo Spotify svoju hudbu, pretože platforma dáva výsadný priestor podcastu moderátora Joea Rogana, ktorý podľa Younga šíril dezinformácie o covidových vakcínach.

"V našom veku komunikácie sú problémom dezinformácie. Zbavte sa dezinformátorov," vyzval Young svojich fanúšikov. "Nájdite si dobré a čisté miesto, ktoré budete podporovať svojimi mesačnými platbami," dodal.

"Muzikantom a tvorcom tohto sveta hovorím nasledujúce: Musíte si nájsť lepší domov pre svoje umenie, než je Spotify. Pracovníkom v Spotify hovorím, že vaším veľkým problémom je (šéf firmy) Daniel Ek - nie Joe Rogan. Choďte preč odtiaľ, než to pohltí vašu duši. Jediné ciele, ktoré si Ek dáva, sa týkajú čísel - nie umenia, nie kreativity," dodal Young.

Young spustil ku koncu januára síce malú, ale mediálne pomerne vplyvnú vlnu umelcov, ktorí zo Spotify sťahujú katalóg svojich piesní. Protest sa točí najmä okolo podcastu Joea Rogana, zrejme najpočúvanejšieho na svete, s ktorým Spotify uzavrela dohodu na výhradnú distribúciu jeho programu v odhadovanej hodnote okolo 100 miliónov dolárov. Young tvrdí, že Rogan šíri v podcaste nebezpečné nepravdy o vakcínach proti Covid-19, ktoré môžu ľudí stáť životy.

Cez víkend Rogan tiež čelil kritike za to, že vo svojom programe v minulosti opakovane používal slovo nigger (neger), ktoré je v USA z úst belochov považované za vážnu rasistickú urážku. Moderátor, ktorý sa následne ospravedlnil, už skôr sľúbil, že bude dbať na väčšiu názorovú vyváženosť vo svojich programoch pri informovaní o pandémii. Spotify potom bez bližšieho vysvetlenia stiahlo z platformy asi 70 starších dielov jeho podcastu.

Šéf Spotify Ek cez víkend v liste zamestnancom naznačil, že platforma nehodlá Rogana "umlčovať", a zrejme s ním teda bude naďalej spolupracovať. Niektorí pozorovatelia uvádzajú, že Rogan prináša platforme značné finančné zisky a vďaka nemu sa Spotify stalo jednotkou na poli podcastov v USA.

Young už skôr vo vyhlásení uviedol, že Spotify podľa neho prostredníctvom Roganovho podcastu "predáva klamstvá za peniaze". Kritizoval aj kvalitu, v ktorej Spotify ponúka svojim predplatiteľom hudbu, a odkázal svojich poslucháčov ku konkurencii, najmä k hudobným platformám firiem Apple, Amazon či Qobuz.

Young vo svojom pondelkovom odkaze tiež vyzval poslucháčov, aby prestali využívať služby štyroch veľkých bánk Chase, Citi, Bank of America a Wells Fargo. Tieto inštitúcie podľa neho "naďalej sponzorujú škodu spôsobovanú fosílnymi palivami, hoci globálna teplota naďalej stúpa".

Obrátil sa aj na generáciu "baby boomerov", ktorou sa v USA obvykle rozumejú ľudia narodení medzi polovicou 40. a polovicou 60. rokov. "Sedemdesiat percent finančného imania je vo vašich rukách v porovnaní s iba piatimi percentami u mileniálov. Vy a ja musíme ísť príkladom," napísal.