Print this page

V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti

Užívatelia v USA si môžu od dnes z obchodu App Store spoločnosti Apple zadarmo stiahnuť aplikáciu, ktorá im umožní prístup na novú sociálnu sieť mediálnej spoločnosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Aplikácia sa nazýva Truth Social a je vo svojom fungovaní veľmi blízkou kópiou sociálnej siete Twitter. Ten bol obľúbenou platformou bývalého šéfa Bieleho domu do doby, kým mu sociálna sieť krátko po nepokojoch v sídle Kongresu z minuloročného 6. januára zablokovala účet. Urobila tak preto, že podľa nej Trump svojimi príspevkami podnecoval násilie.

Bývalý prezident po útoku svojich priaznivcov na Kapitol a po konci svojho mandátu prišiel o účty aj na sieťach Facebook a YouTube. Exprezident dlhodobo kritizuje veľké technologické spoločnosti a tvrdí, že umlčujú konzervatívne hlasy. Jeho spor najmä s vedením spoločnosti Twitter sa vyhrotil po prezidentských voľbách z novembra 2020, po ktorých Trump okrem iného opakovane bez dôkazov písal o volebných podvodoch, ktoré sa mu nepodarilo preukázať. Twitter jeho nepravdivé tvrdenia buď skrýval, alebo dopĺňal odkazy na vyjadrenie volebných činiteľov, ktorí výskyt nezrovnalostí popierali. Trump a jeho podporovatelia v tejto súvislosti začali hovoriť o cenzúre.

"Predstavte si veľký vonkajší stan na svadbe vášho najlepšieho priateľa. Kto tam je? Kombinácia rôznych rodín zo všetkých kútov Spojených štátov a zvyšku sveta. Strýček Jim z Atlanty je hrdý libertarián. Teta Kellie z Texasu je zarytý konzervatívec. Váš bratranec John z Kalifornie je tvrdý liberál. A hádajte čo sa stalo? Všetci sú spolu, majú sa skvele a zdieľajú svoje rôzne pohľady na svet. Hoci spolu občas nesúhlasíme, vítame tieto rozmanité názory a silné diskusie, ktoré so sebou prináša," píše sa v popise aplikácie na App Store.

Užívatelia na novej sociálnej sieti môžu posielať krátke príspevky, ktoré sa v aplikácii označujú ako "pravdy", ktoré môžu ďalší ľudia zdieľať, označiť srdiečkom alebo na ne reagovať.

Trump mal pred zrušením účtu na twitteri takmer 89 miliónov sledujúcich užívateľov. Na sociálnej sieti sa preslávil vďaka svojim často veľmi útočným príspevkom, ktoré sa mnohokrát obmedzovali len na niekoľko slov napísaných veľkými písmenami. Svojich politických oponentov pravidelne označoval urážlivými prezývkami.

Za aplikáciou Truth Social stojí firma Trump Media & Technology Group (TMTG), podľa ktorej má nová sociálna sieť skoncovať s „politickou diskrimináciou“ a má byť prostriedkom boja proti vplyvu veľkých technologických firiem. Podľa agentúry Reuters nie je úplne jasné, kto rýchly rast spoločnosti financuje.

Šéf firmy a bývalý kongresman Devin Nunes v nedeľu stanicu Fox News povedal, že na sieť začínajú prichádzať prví užívatelia. Cieľom spoločnosti je dosiahnuť plnú prevádzku platformy v USA do konca marca. Nunes podľa Reuters na sociálnej sieti v prvý deň jej fungovania naliehal na už prihlásených užívateľov, aby zdieľali čo najviac príspevkov, fotografií a videí a čo najviac diskutovali.

Podľa pozorovateľov zatiaľ nie je príliš jasné, ako bude nová platforma moderovať obsah príspevkov, za čo Trump a ďalší konzervatívci najviac kritizujú technologické spoločnosti. Sociálna sieť Parler, na ktorú sa na začiatku minulého roka sústredila pozornosť mnohých pravicových politikov a voličov ako na alternatívu Twitteru, sa kvôli zdieľaniu násilného obsahu dostala do problémov s technologickou spoločnosťou Amazon Web Services (AWS), ktorá hostila jej servery. AWS zo svojich serverov Parler odstránila a tá potom bola asi mesiac off-line, než našla nového poskytovateľa pripojenia.

Web Fox News s odkazom na oboznámený zdroj napísal, že sieť Truth Social nehostí servery AWS ani iných veľkých technologických spoločností, prevádzku jej údajne zaisťuje pravicovo zameraná kanadská firma Rumble.

Trump sa však vplyvu veľkých technologických firiem úplne vymaniť nemôže. Užívatelia v USA chodia na sociálne siete z drvivej väčšiny z chytrých mobilných telefónov, pričom v podstate všetky teraz používajú operačné systémy iOS od Applu či Android od Googlu. Do nich si používatelia inštalujú aplikácie pomocou obchodov App Store, respektíve Google Play. Obe firmy pritom môžu rozhodnúť o vyškrtnutí niektorých aplikácií zo svojej ponuky, pokiaľ určitým spôsobom porušia nimi stanovené pravidlá, čo sa vlani na čas stalo práve Parleru.

Otázkou tak podľa mnohých pozorovateľov zostáva, či Truth Social nebudú sprevádzať podobné problémy ako Parler, ktoré by prinútili Apple proti platforme zakročiť.