Print this page

Hackerská skupina Anonymus vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu Reprofoto youtube Anonymus

Terčom kybernetického útoku sa stal aj web proputinovskej štátnej televízie RT.

Web ruské štátnej televízie RT (skôr Russia Today) sa stal terčom kybernetického útoku, ktorý ho dočasne vyradil z prevádzky. Prihlásila sa k nemu hackerská skupina Anonymous, ktorá v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu. Stanica podľa kritikov šíri ruskú vládnu propagandu.

RT vo štvrtkovom vyhlásení citovanom agentúrou TASS uviedla, že je od štvrtkového večera terčom takzvaného DDoS útoku, ktorý zahlcuje jej servery. Viac ako štvrtina IP adries použitých na tento útok sa podľa stanice nachádza v Spojených štátoch.

K útoku sa medzitým prihlásilo medzinárodné hnutie hackerov Anonymous. V sprievodnom vyhlásení na twitteri zároveň "oficiálne vyhlásilo kybernetickú vojnu ruskej vláde".

Webové stránky ruskej vlády, Kremľa, Dumy, ministerstva obrany a RT boli všetky zasiahnuté zjavným kybernetickým útokom, pričom niektoré webové stránky sa spomalili a iné boli počas dňa na dlhší čas odstavené, informovala RT.

Ukrajina v posledných týždňoch aj dňoch čelila mnohým kybernetickým útokom na webové stránky svojich úradov, bánk či iných inštitúcií. Kyjev aj západní činitelia opakovane varovali, že takéto napadnutie môže chystať Moskva ako prípravu na inváziu.