Print this page

Spoločnosť Google prestala vo svojej službe Google News (Správy Google) zobrazovať weby médií financované ruským štátom. Platí to okrem iného pre televíziu RT, spravodajský server Sputnik alebo pre tlačovú agentúru TASS. Nejaký čas ale potrvá, kým sa zmena plne prejaví vo všetkých krajinách a systémoch, oznámila ČTK česká pobočka Googlu.

 

Odstránenie ruských zdrojov informácií platí globálne aj pre ďalšie platformy, v ktorých sa zobrazuje spravodajstvo. V utorok tiež Google zablokoval na videoserveri YouTube v Európe kanály spojené s televíziou RT alebo webom Sputnik. Blokuje aj mobilné aplikácie spojené s RT a Sputnikom z obchodu Google Play v celej Európe.

Google tiež podľa vyjadrenia prezidenta pre svetové záležitosti Kenta Walkera pracuje na tom, aby obmedzil odporúčania, pozastavil možnosť speňažovania a obmedzil aj dosah takého obsahu, ktorý produkujú médiá financované ruským štátom.

"V tejto mimoriadnej kríze prijímame mimoriadne opatrenia, aby sme zastavili šírenie dezinformácií a narušili dezinformačné kampane na webe," uviedol Google na svojom blogu. Google tiež dočasne zablokoval niektoré funkcie svojich máp, napríklad dopravnú vrstvu alebo údaje o vyťažených miestach.