Print this page

Visa a Mastercard pozastavujú transakcie v Rusku a s ruskými kartami

Spoločnosť Visa Inc. a Mastercard Inc. v sobotu oznámili, že obmedzujú svoje operácie v Rusku. Spoločnosť Mastercard oznámila, že postupne pozastavuje svoju prevádzku v Rusku a Visa, že kartami vydanými v Rusku nebude možné platiť v zahraničí a zahraničnými kartami v Rusku.

S okamžitou platnosťou spoločnosť Visa v spolupráci so svojimi partnermi pripravuje pozastavenie všetkých transakcií Visa v Rusku a to v najbližších dňoch. Po dokončení všetky transakcií iniciovanými kartami Visa vydanými v Rusku už nebudú fungovať mimo krajiny a žiadne karty Visa vydané finančnými inštitúciami mimo Ruska už nebudú fungovať v rámci Ruskej federácie, píše spoločnosť vo vyhlásení.

„Sme nútení takto konať po nevyprovokovanej ruskej invázii na Ukrajinu a po neprijateľných udalostiach, ktorých sme boli svedkami,“ povedal Al Kelly, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Visa Inc. Táto vojna a pretrvávajúca hrozba pre mier a stabilitu si vyžadujú, aby sme reagovali v súlade s našimi hodnotami, dodal Kelly.

Podobné vyhlásenie zverejnila aj spoločnosť Mastercard Inc.. Tá uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované sieťou Mastercard, a žiadne karty Mastercard vydané mimo krajiny nebudú fungovať u ruských obchodníkoch ani v bankomatoch.