Print this page

Hotovosť u takmer polovice detí dlho nevydrží. Veľká noc je aj príležitosť naučiť ich narábať s bezhotovostnými peniazmi Ilustr. reprofoto 365.bank

Primárnym zdrojom peňazí pre takmer každé dieťa sú dary od ich príbuzných. Veľká noc a šibačka sú obdobím, kedy mladí dostanú vyšší obnos peňazí. Ak túto situáciu uchopia rodičia za správny koniec, môže byť príležitosťou, ako správne podporiť finančné vzdelávanie teenagerov.

Podľa prieskumu 365.bank* získajú deti za šibačku najčastejšie po 20 eur. V početnejších rodinách alebo komunitách si tak môžu prísť na slušný obnos peňazí. Vo väčšine prípadov ich dostanú v hotovosti, pričom na účet im ich posiela menej ako desatina rodičov.

„Finančná gramotnosť mladých rastie spolu s tým, ako často prichádzajú do kontaktu s peniazmi, platobnou kartou, elektronickým bankovníctvom a ďalšími službami. Práve veľkonočné sviatky sú príležitosťou, aby im rodičia založili účet a vyšibané peniaze, resp. aspoň časť z nich, naň previedli. Deťom totiž chýbajú praktické skúsenosti s peniazmi, čo je popri nedostatočnej výučbe na školách jedným z kľúčových dôvodov ich priemerných finančných vedomostí,“ hovorí Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Napriek tomu, že u dospelej populácie naberajú na popularite práve bezhotovostné platby, v prípade školákov stále prevláda hotovosť. Takmer polovica žiakov si vyšibané financie odloží doma v hotovosti a ušetrí na neskôr na kúpu niečoho väčšieho. Ďalších 40 % peniaze priebežne míňa na financovanie drobnejších výdavkov a záujmov.

U detí vo veku od 8 do 15 rokov je pritom ideálny čas na vzdelávanie a prácu s bezhotovostnými peniazmi. Preto môže byť práve Veľká noc vhodnou príležitosťou na to, ako zmeniť zaužívaný prístup rodičov s cieľom podporiť praktické skúsenosti detí s platobnou kartou, nositeľnými zariadeniami, ale aj službami mobilného bankovníctva. Deti týmto získajú potrebnú prax a začnú sa lepšie orientovať v téme peňazí.

*Prieskum spoločnosti 2muse realizovaný na vzorke 1213 respondentov v období od 7. do 12. apríla. 2022.