Print this page

Správna rada Twitteru sa bráni nepriateľskému prevzatiu Muskom Reprofoto youtube Impetos

Správna rada Twitteru prijala opatrenie platné jeden rok, prostredníctvom ktorého sa bráni nepriateľskému prevzatiu spoločnosti miliardárom Elonom Muskom, napísala agentúra Bloomberg.

Šéf spoločnosti Tesla a najbohatší človek na svete predtým ponúkol odkúpenie prevádzkovateľa sociálnej siete za viac ako 43 miliardy dolárov. Vlastní v ňom už 9,2 percentný podiel. V reakcii správna rada spoločnosti jednomyseľne schválila plán, ktorý by umožnil existujúcim akcionárom kúpiť akcie s výraznou zľavou, aby sa rozriedili podiely nových investorov.

Táto metóda, ktorá sa vo svete financií označuje ako "jedovatá pilulka", naznačuje, že Twitter bude s Muskom bojovať, aby zabránil nepriateľskému prevzatiu, uvádza okrem iného The Guardian. Platnosť by plán nadobudol, ak by niektorý z akcionárov získal viac ako 15 percent spoločnosti v rámci transakcie, ktorú neschválila správna rada.

Opatrenie má trvať do 14. apríla 2023. Správna rada Twitteru plán prijala, aby získala čas, napísala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na oboznámený zdroj. Chce mať priestor na analýzu a vyjednávanie. Nie je teda vylúčené, že Muskovu ponuku nakoniec prijme.

Musk, najbohatší človek sveta, vo štvrtok uviedol, že v prípade neúspechu svojej ponuky má plán B, odmietol ho ale spresniť.