Print this page

Hodnota technologických gigantov USA klesla za tri dni o bilión dolárov

Hodnota najväčších technologických firiem v Spojených štátoch sa kvôli prepadu akciových trhov len za posledné tri obchodné dni znížila o viac ako bilión dolárov. Týka sa to firiem, ako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, ktoré patria vo svojom odbore zároveň aj k najväčším na svete. Vyplýva to z údajov prevádzkovateľov búrz.

Trhová hodnota výrobcu elektroniky Apple, ktorý je najhodnotnejšou verejne obchodovanou firmou, od stredy minulého týždňa klesla o viac ako 200 miliárd USD. Pohybuje sa tak teraz okolo 2,5 bilióna USD.

Hodnota Microsoftu od minulej stredy klesla zhruba o 189 miliárd dolárov, zatiaľ čo hodnota Tesly sa znížila o 199 miliárd USD. Trhová hodnota Amazonu sa znížila o 173 miliárd, hodnota Alphabetu, majiteľa firmy Google, potom o 123 miliárd USD. Elektrotechnická spoločnosť Nvidia je lacnejšia zhruba o 85 miliárd a spoločnosť Meta Platforms, vlastník facebooku, asi o 70 miliárd dolárov.

Minulý týždeň v stredu americká centrálna banka (Fed) zvýšila svoj základný úrok o pol percentuálneho bodu do pásma 0,75 až 1,00 percenta a potvrdila, že bude vo zvyšovaní úrokov pokračovať svižným tempom. Šéf Fedu Jerome Powell však na novinársku otázku odpovedal, že jeho tím neuvažuje o výraznejšom zvyšovaní ako o pol percentuálneho bodu na každom zasadnutí.

Oveľa lepšie si vedú akcie firiem z tradičnej ekonomiky, napríklad výrobcov polievok Campbell Soup či predajcovia potravín General Mills a J.M. Smucker, upozornil server CNBC. Predpoklad vyšších úrokov totiž viac dolieha na firmy, ktoré sa pri ďalšom raste spoliehajú na úvery, čo sú často inovátorské firmy z odvetví vyspelých technológií. Pri drahších úveroch sa im zvyšujú splátky, takže potom mávajú aj nižší zisk.

Po komentároch šéfa Fedu, že nie je dôvod zvyšovať základný úrok vo výraznejších krokoch ako o pol percentuálneho bodu, akcie zamierili prudko nahor. Optimizmus ale odvtedy vyprchal. Už vo štvrtok akcie oslabili a prepadu sa nevyhli ani v piatok a potom tento týždeň v pondelok. Kľúčový akciový index S&P 500 klesol pod 4000 bodov a od stredajšieho záveru odpísal zhruba sedem percent.