Print this page

Netflix plánuje zaviesť lacnejšie predplatné s reklamou a chce zakročiť proti zdieľaniu hesiel

Netflix sa chystá v posledných troch mesiacoch roka zaviesť lacnejšie predplatné, ktoré ale podmieni vysielaním reklamy. Podľa zdrojov denníka The New York Times (NYT) to internetová televízia oznámila svojim zamestnancom. Pôvodne firma tento krok plánovala až o rok až dva.

V správe pre zamestnancov Netflix ďalej podľa zdrojov NYT uvádza, že sa zhruba v rovnakom čase chystá zasiahnuť proti zdieľaniu hesiel medzi svojimi predplatiteľmi.

Netflix prvýkrát pripustil, že by mohol začať ponúkať aj lacnejšie predplatné podporené príjmami z reklamy, minulý mesiac, keď zverejnil hospodárske výsledky za prvý štvrťrok, ktoré zaostali za očakávaním analytikov. Streamovacia spoločnosť, ktorá kladie veľký dôraz na pohodlie predplatiteľov, sa tomuto kroku bránila a tvrdila, že reklama u nej nikdy nebude vidieť. V poslednej dobe však čelí väčšej konkurencii aj s príchodom Disney + a odlivu abonentov.

Netflix v prvých troch mesiacoch roka prvýkrát za desať rokov stratil 200 000 predplatiteľov. Očakáva sa, že v nasledujúcich mesiacoch príde o ďalšie dva milióny abonentov.

Akcie Netflixu po oznámení kvartálnych výsledkov prudko oslabili a zmazali zhruba 70 miliárd dolárov (tržnú kapitalizáciu spoločnosti). Dnes akcie firmy pridávajú tri percentá a rastú spolu s celým indexom Nasdaq.

Netflix v súčasnej dobe ponúka rôzne typy predplatného, ​​v Spojených štátoch je populárna služba s tarifou 15,49 dolára mesačne. Nové predplatné s reklamou bude stáť menej, píše NYT.

Podobne ako Netflix postupujú aj ďalšie streamovacie služby. Napríklad HBO Max ponúka službu bez reklám za 15 dolárov mesačne a za službu s reklamou si účtuje desať dolárov za mesiac.