Print this page

Súdny spor Depp-Heardová priniesol ukážku potenciálnej budúcnosti spravodajstva Rerofoto Law&Crime Network

Súdny spor hercov a niekdajších manželov Johnnyho Deppa a Amber Heardovej priniesol ukážku potenciálnej budúcnosti spravodajstva. Budúcnosti, kde samostatní tvorcovia zo sociálnych sietí zastávajú rolu tých, ktorí prinášajú čerstvé informácie rastúcemu množstvu divákov, a zároveň utvára postoje ľudí k významným udalostiam. Každá takáto udalosť v tomto scenári znamená pre internetových tvorcov príležitosť nahromadiť fanúšikov, vplyv a peniaze, píše v analýze diania z posledných týždňov denník The Washington Post (WP).

Keď v stredu porota predložila svoj verdikt, reagovali na vývoj tisíce influencerov. Ľudia, ktorí vysielajú obsah na webe Twitch, komentovali dianie v priamom prenose, youtuberi nahrávali svoje analýzy, instagramové stránky s mémami pridávali vtipy a oslavovali Deppovo víťazstvo, tiktokeri rozoberali hlavné body verdiktu. Videá a vtipy boli súčasťou najnovšej vlny obsahu o procese, ktorý dominoval internetu po veľkú časť posledných dvoch mesiacov.

Spor Deppa s Heardovou stvoril novú skupinu on-line influencerov, podobne ako iné veľké udalosti poslednej doby. Keď sa začal šíriť Covid-19, ľudia v snahe porozumieť situácii začali sledovať tvorcov so zameraním na zdravotné otázky, pričom často konzumovali nebezpečné dezinformácie. Keď Rusko napadlo Ukrajinu, vyrojili sa "vojnové stránky", ktorých tvorcovia zarobili tisíce dolárov na predaji tovaru a na reklamách. Komentátorom z komunity LGBTQ zase vyskočila sledovanosť za vlny amerických zákonov namierených proti sexuálnym menšinám, píše WP.

Keď sa v apríli rozbiehal proces s dvoma hollywoodskymi hviezdami, používatelia internetu po celom svete vycítili novú príležitosť pritiahnuť a speňažiť pozornosť. Jedným z nich je 20-ročný Christopher Orec z Los Angeles, ktorý státisícom sledujúcich na svojich niekoľkých instagramových stránkach naservíroval tucet videí o procese.

"Čo som tým osobne získal, sú peniaze a tiež viditeľnosť vďaka tomu, aký mali tie videá úspech," povedal. Popularitu obsahu popisoval ako odrazový mostík na ďalšie posilňovanie svojich účtov a navyšovanie ziskov. "Keď na to naskočíte včas, môže vám to v podstate zmeniť život," dodal.

Web Business Insider v apríli napísal, že youtuberka Alyte Mazeikaová si za jeden týždeň zarobila 5000 dolárov, keď svoj kanál zasvätila neustálemu pokrývaniu procesu. Anonymný youtuber vystupujúca pod prezývkou ThatUmbrellaGuy, ktorého kanál prinášal výhradne obsah na podporu Deppa, v máji zarobila až 80.000 dolárov, odhadla analytická spoločnosť Social Blade. Orec povedal, že si minulý mesiac na bonusoch za krátke videá na instagrame zarobil vyše 5400 dolárov.

Keď úspech tých relatívne neznámych spozorovali populárnejší tvorcovia, začali sa súdu venovať tiež. Obsah vytváraný influencermi zo sociálnych sietí pritom jednoznačne vyznieval lepšie pre Deppa, čo súvisí s ekonomickými záujmami. "Obsah pre Johnnyho bol oveľa úspešnejší," povedal 17-ročný tvorca Rowan Winch. "Keď ľudia nahrajú niečo na obranu Amber, stratia sledujúcich. Veľa tvorcov zaujíma ich len počet zhliadnutí, ktoré nazbierajú, obsah je im ukradnutý," pokračoval.

Zatiaľ čo tradičné médiá dávali prednosť udalostiam ako boli únik návrhu stanoviska najvyššieho súdu k potratom, vojna na Ukrajine alebo strelecké útoky v Buffale a Texase, pre internetové kanály sa otvoril priestor udávať tón v otázke sporu Deppa a Heardovej. Tento tón pritom môže na rozdiel od bežného spravodajstva zahŕňať vtipy či vulgárne prejavy, poznamenal poradca Aaron Saltzman, ktorý spolupracuje s digitálnymi tvorcami.

Ako na twitteri napísala reportérka televízie NBC News Kat Tenbargeová, ktorá sa procesu venovala, "tvorcovia nie sú viazaní žiadnymi editorskými štandardmi a žurnalistickými normami". "Naopak sú vedení k tomu ich porušovať, podporovať istý naratív a zarábať peniaze," uviedla.

Ohlas, ktorý proces na internete vyvolal, len povzbudil influencerov k tomu, aby sa viac venovali aktuálnym udalostiam a súťažili viac priamo s tradičnými spravodajskými organizáciami. Vo štvrtok ráno, teda menej ako 24 hodín po vyhlásení verdiktu, už mnohí tvorcovia pátrali po ďalšom veľkom príbehu. Marlon McLeod, ktorý vo svojich 20 rokoch spravuje instagramový profil s tromi miliónmi fanúšikov venovaný zdieľaniu videí atraktívnych mužov, povedal, že plánuje na svojej stránke dávať väčší priestor správam. Jeho nedávne video o súdnom spore nazbieralo 34 miliónov zhliadnutí.

"Chcem sa viac zaoberať správami a veľkými vecami, čo sa dejú vo svete," povedal. "Predtým bol môj účet o zdieľaní náhodných videí s mužmi, ale s tým, ako môj účet rastie, sa chcem viac ponoriť do týchto udalostí a informovať o nich. Asi ako spravodajské médiá," dodal.