Print this page

Musk hrozí zrušením zmluvy o prevzatí Twitteru, viní firmu z jej porušenia Reprofoto youtube Impetos

Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by mohol odstúpiť od zmluvy o prevzatí internetovej spoločnosti Twitter, za ktorú ponúkol 44 miliárd dolárov. Jeho právny zástupca uviedol, že Twitter odmieta žiadosti o poskytnutie údajov ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Dodal, že takýto postup je porušením podmienok dohody a že Musk si vyhradzuje právo ju zrušiť.

 

Akcie Twitteru na tieto informácie reagovali viac ako päťpercentným poklesom, neskôr však časť strát zmazali. Musk už minulý mesiac uviedol, že dohoda o prevzatí Twitteru je dočasne pozastavená a že čaká na údaje ohľadom podielu falošných a spamových účtov.

V dnešnom liste podpísanom Muskovým právnym zástupcom Mikom Ringlerom sa podľa serveru CNBC píše, že Twitter upiera Muskovi právo na získanie údajov o falošných a spamových účtoch, čím porušuje podmienky dohody o prevzatí.

Musk sa na prevzatí spoločnosti Twitter dohodol v apríli. Sľúbil, že podnik ozdraví, zvýši počet užívateľov a umožní väčšiu slobodu slova. Za jednu zo svojich priorít označil odstránenie automatického rozširovania spamov.

"Ako potenciálny vlastník má pán Musk zjavne právo na požadované údaje, ktoré by mu umožnili pripraviť sa na prechod aktivít Twitteru do jeho vlastníctva a uľahčili financovanie transakcie. K tomu musí mať úplný a presný prehľad o samotnom základe podnikateľského modelu Twitteru, teda o aktívnej užívateľskej základni," píše sa v liste.

Musk sa na prevzatí dohodol s vedením spoločnosti Twitter, transakciu ale ešte musia schváliť akcionári a regulačné orgány. Podľa podmienok dohody dostanú akcionári Twitteru za každú kmeňovú akciu 54,20 USD.

Analytici už skôr uviedli, že Musk sa možno snaží využiť problematiku falošných účtov na vyjednanie nižšej kúpnej ceny. Výkyvy na akciových trhoch v posledných dobe znížili hodnotu mnohých podnikov, upozorňuje server BBC.

Cena akcií Twitteru na burze za posledný mesiac klesla o viac ako pätinu a v súčasnosti sa pohybuje pod 40 dolármi za kus. To podľa agentúry Reuters signalizuje, že investori neočakávajú, že by sa transakcia uskutočnila za pôvodne dohodnutú cenu 54,20 USD.

Musk je najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku zhruba 211 miliárd dolárov.