Print this page

Vyhľadávače v Rusku budú musieť upozorňovať, že Wikipedia porušuje zákony Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Internetové vyhľadávače v Rusku budú musieť uvádzať, že organizácia Wikimedia Foundation, ktorá prevádzkuje internetovú encyklopédiu Wikipedia, porušuje ruské zákony.

Oznámil to ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, podľa ktorého Wikipedia odmietla odstrániť množstvo závadných materiálov vrátane tých, ktoré podľa úradu obsahujú nepravdivé informácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na ukrajinskom území. Tak ruská vláda hovorí vojenskej invázii na Ukrajinu.

Rusko odmieta, že na Ukrajine vedie vojnu. Krátko po začatí invázie Rusko prijalo zákon, ktorým sa pokúša zamedziť šíreniu informácií o vojne na Ukrajine, ktoré nie sú v súlade s výkladom Kremľa.

Roskomnadzor vo svojom oznámení pripomenul, že Wikimedia Foundation už bola v Rusku riešená za priestupok kvôli odmietnutiu odstrániť protiprávne informácie. Prvýkrát ruský súd uložil prevádzkovateľovi Wikipédie pokutu päť miliónov rubľov na konci apríla kvôli niekoľkým článkom o vojne na Ukrajine. Súdu vadili informácie o situácii v Kyjeve, Mariupole a Buči.

V máji potom Roskomnadzor požadoval, aby anglická mutácia Wikipédie odstránila články o vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a o takzvanom rašizme, čo je ukrajinské označenie pre ruský fašizmus. V júni sa úrad pokúsil vynútiť, aby ruskojazyčná verzia Wikipédie odstránila články s názvom Boje o Charkov (2022) a Obvinenia z používania fosforovej munície v čase vpádu Ruska na Ukrajinu.