Print this page

Štvrťročný zisk Applu klesol o 10,6 %, výsledky ale prekonali odhady analytikov

Americkej technologickej spoločnosti Apple v treťom finančnom štvrťroku medziročne klesol čistý zisk o 10,6 percenta na 19,4 miliardy dolárov.

Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov hospodárenia. Tržby firme v tomto období mierne vzrástli. V ohľade zisku na akciu aj tržieb prekonala očakávania analytikov. Spoločnosť sa vysporiadala s nedostatkom súčiastok lepšie, než sa očakávalo. Ťažila z neutíchajúceho dopytu po iPhonoch, aj keď spotrebitelia kvôli inflácii obmedzujú ostatné výdavky.

Tržby Applu od apríla do júna medziročne stúpli o 1,9 percenta na necelých 83 miliárd dolárov. Analytici pritom odhadovali, že budú 82,8 miliardy dolárov. Zisk na akciu predstavoval 1,20 dolára, zatiaľ čo analytici čakali 1,16 dolára.

Prepad ekonomiky poškodzuje predaj reklám, príslušenstva a produktov pre domácnosť, uviedol finančný riaditeľ spoločnosti Luca Maestri. "Našťastie máme veľmi široké portfólio, takže vieme, že sa s tým dokážeme vyrovnať," dodal. Nedostatok náhradných dielov bude podľa Maestriho aj naďalej obmedzovať predaj počítačov Mac a tabletov iPad.

Firma tiež zápasí s rastom dolára. Apple generuje veľkú časť tržieb v zahraničí a po prepočte dostáva späť menej peňazí. Spoločnosť uviedla, že menové výkyvy znížia tržby v súčasnom štvrťroku o šesť percent.

Tržby z predaja iPhonov dosiahli 40,7 miliardy dolárov, čo je približne o tri percentá viac ako v rovnakom období vlani. Celkovo svetový trh so smartfónmi podľa údajov spoločnosti Canalys v uplynulom štvrťroku klesol o deväť percent.

Zatiaľ čo predaje iPhonov a iPadov prekonali očakávania, tržby zo služieb, počítačov Mac a príslušenstva odhady analytikov nenaplnili. Tržby na kľúčovom čínskom trhu Applu medziročne klesli o jedno percento.

Rast v oblasti služieb predstavoval 12 percent, čo je menej ako 33 percent v predchádzajúcom roku. Tržby tohto segmentu vo výške 19,6 miliardy dolárov tesne nenaplnili odhady.

Akcie spoločnosti po konci obchodovania na burze posilnili po zverejnení výsledkov hospodárenia o 3,2 percenta.