Print this page

Za používanie twitteru odsúdili ženu v Saudskej Arábii na 34 rokov

Saudská Arabka, ktorá študuje v Británii a do rodnej krajiny sa vrátila len na dovolenku, bola odsúdená na 34 rokov väzenia za to, že mala účet na sociálnej sieti Twitter, sledovala účty disidentov a aktivistov a zdieľala ich príspevky. O prípade informoval denník The Guardian.

Rozsudok vyniesol saudskoarabský súd pre terorizmus len niekoľko týždňov po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Saudskej Arábii, ktorá, ako varovali aktivisti bojujúci za ľudské práva, by mohla kráľovstvo povzbudiť k stupňovaniu represií proti disidentom a ďalším prodemokratickým aktivistom.

Tento vysoký trest je najnovším príkladom toho, ako sa korunný princ Muhammad bin Salmán vo svojej represívnej kampani zameriava na užívateľov siete Twitter a zároveň prostredníctvom saudského štátneho investičného fondu kontroluje významný, nepriamy podiel v tejto americkej spoločnosti prevádzkujúcej sociálne médiá, uviedol The Guardian.

Salma Šiháb, 34-ročná matka dvoch detí, bola pôvodne odsúdená na tri roky väzenia, pretože sa podľa súdu previnila tým, že používala internetové stránky na "vyvolávanie verejných nepokojov a destabilizáciu občianskej a národnej bezpečnosti". Odvolací súd však v pondelok vyniesol nový rozsudok po tom, čo prokurátor požiadal, aby zvážil aj ďalšie údajné trestné činy.

Twitterový účet Salmy Šiháb mal 2597 sledujúcich. Medzi tweety o covide a fotografiami svojich malých detí Šiháb občas zdieľala tweety saudskoarabských disidentov žijúcich v exile, ktorí vyzývali na prepustenie politických väzňov.

Do Británie žena prišla v roku 2018 alebo 2019, aby tu pokračovala v doktorandskom štúdiu na univerzite v Leedse. V decembri 2020 sa vrátila domov do Saudskej Arábie na dovolenku a mala v úmysle so sebou do Británie priviezť aj svoje dve deti a manžela. Avšak saudskoarabské úrady ju predvolali na výsluch a nakoniec ju zatkli a teraz odsúdili.

Jedným z najväčších investorov spoločnosti Twitter je pritom saudský princ a miliardár Valíd bin Talál, ktorý prostredníctvom svojej investičnej spoločnosti Kingdom Holdings vlastní viac ako päť percent Twitteru. Aj keď je princ stále predsedom spoločnosti, jeho kontrolu nad skupinou spochybňovali americké médiá, vrátane denníka The Wall Street Journal po tom, čo vyšlo najavo, že tento člen kráľovskej rodiny, ktorý je zároveň bratrancom korunného princa, bol 83 dní držaný v zajatí v hoteli Ritz Carlton v Rijáde. Tento incident bol súčasťou širšej čistky vedenej princom Muhammedom bin Salmánom proti ďalším členom kráľovskej rodiny a podnikateľom, ktorá zahŕňala obvinenia z mučenia, nátlaku a vyvlastnenia miliardového majetku.