Print this page

Facebook sa dohodol na urovnaní sporu ohľadom kauzy Cambridge Analytica Ilustr. reprofoto Facebook

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms uzavrela predbežnú dohodu o urovnaní žaloby, ktorá viní jej sociálnu sieť Facebook z nezákonného zdieľania údajov užívateľov s výskumnou firmou Cambridge Analytica. Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters. Podmienky dohody však neboli zverejnené.

Žaloba bola podaná v roku 2018, kedy sa ukázalo, že britská firma Cambridge Analytica získala prístup k údajom až 87 miliónov užívateľov siete Facebook. V prípade prehry v tomto spore by spoločnosť Meta mohla podľa agentúry Bloomberg prísť o stovky miliónov dolárov.

Sieť Facebook sa obhajovala tým, že o svojom postupe informovala v zmluvách s užívateľmi. Argumentovala tiež tým, že ľudia zdieľajúci svoje informácie na sociálnej sieti by sa nemali spoliehať na to, že si uchovajú svoje súkromie.

Obe strany sporu teraz požiadali súd, aby súdne konanie na 60 dní pozastavil, a uľahčil tak dokončenie písomnej podoby dohody o urovnaní žaloby.

Spoločnosť Cambridge Analytica v roku 2016 pomáhala pri volebnej kampani bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V roku 2018 sa firma v dôsledku škandálu okolo údajov užívateľov siete Facebook rozhodla ukončiť činnosť.