Print this page

Akcionári Twitteru schválili prevzatie Muskom, o transakcii ale rozhodne súd Reprofoto youtube Impetos

Akcionári americkej internetovej spoločnosti Twitter dnes schválili prevzatie firmy miliardárom Elonom Muskom za 44 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters. Musk sa však v lete rozhodol od dohody o prevzatí odstúpiť, takže o osude transakcie bude musieť rozhodnúť súd.

Musk sa na kúpe Twitteru dohodol tento rok v apríli. V júli však oznámil, že sa rozhodol dohodu ukončiť, pretože mu firma neposkytla údaje ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Spoločnosť Twitter následne Muska zažalovala. Obvinila ho z porušenia podmienok dohody a požiadala súd, aby nariadil dokončenie transakcie za dohodnutú cenu.

Musk podal protižalobu a požaduje, aby mu súd kvôli údajnému porušeniu podmienok Twitterom umožnil odstúpiť od dohody bez zaplatenia dohodnutého poplatku vo výške jednej miliardy dolárov. Súdne konanie by malo začať na jeseň.

V auguste Musk svoje argumenty na zrušenie dohody rozšíril o tvrdenie bývalého šéfa bezpečnosti Twitteru Peitera Zatka, že podnik uprednostňuje rast počtu užívateľov pred obmedzovaním spamu a poskytuje nepravdivé informácie o svojom kybernetickom zabezpečení.

Zatko pri dnešnom vypočutí pred právnym výborom amerického Senátu uviedol, že sociálna sieť Twitter má slabú kybernetickú ochranu, nedokáže kontrolovať milióny podvodných účtov a poskytnúť ochranu súkromia. Zatko riadil bezpečnostné oddelenie firmy, kým nebol tento rok prepustený. V júli začal kampaň, v ktorej informuje o nedostatkoch vo firme. Popísal ju ako chaotickú, neriadenú a laxne bojujúcu proti spamom.

Spoločnosť Twitter označuje Muskove dôvody na zrušenie dohody za obyčajné zámienky; jeho postup podľa nej súvisí skôr s poklesom ceny akcií na burze. Podľa dohody by mal Musk za každú akciu Twitteru zaplatiť 54,20 dolára. Pondelkové obchodovanie na burze pritom cena akcií Twitteru uzavrela na 41,41 dolára.

Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 265 miliárd dolárov.