Print this page

Najvyšší súd Ruska rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Ruský najvyšší súd dnes rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta, ktorý na začiatku tohto mesiaca prišiel o licenciu. Noviny v marci v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine a zásahy ruských úradov proti nezávislým médiám prestali vychádzať. Rozhodnutie súdu ešte nevstúpilo do platnosti, list sa proti nemu odvolá.

Zastavenie činnosti servera požadoval ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, podľa ktorého web neoznačil vo svojich článkoch riadnym spôsobom dve mimovládne organizácie ako zahraničných agentov. Tými sú od tohtoročného júla podľa ruských zákonov všetci, ktorí nejakým spôsobom podliehajú "zahraničnému vplyvu". Jedna z organizácií, ktorá sa zaoberá pomoc drogovo závislým, už na zozname zahraničných agentov nefiguruje.

Novaja gazeta sa požiadavke Roskomnadzoru bránila s tým, že išlo o nevýznamný prečin, ktorému nezodpovedá požadované zastaveniu webu.

Tento rok v marci šéfredaktor Novej gazety Dmitrij Muratov, laureát Nobelovej ceny za mier, oznámil, že jeho denník prerušuje činnosť až do ukončenia ruskej "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Vysvetlil, že sa tak deje po tom, čo noviny dostali niekoľkokrát výstrahu od cenzúrneho úradu kvôli informovaniu o nej. Slovným spojením "špeciálna vojenská operácia" Kremeľ označuje ruskú inváziu na Ukrajinu a jeho používanie si vynucuje aj v médiách.

Moskovský súd 5. septembra vyhovel žiadosti Roskomnadzoru a licenciu denníka označil za neplatnú. Novaja gazeta podľa cenzúrneho úradu nepredložila svoje stanovy.

Denník Novaja gazeta v roku 1993 spoluzaložil nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov. Bolo to jedno z posledných nezávislých médií v Rusku. Noviny sú známe hlavne pre svoje vyšetrovanie korupcie alebo porušovania ľudských práv v Čečensku. Pre denník pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská, ktorá bola v roku 2006 zavraždená.