Print this page

Musk sa v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov Twitteru Reprofoto Twitter Elon Musk

Miliardár a šéf automobilky Tesla Elon Musk sa v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov spoločnosti Twitter. Vysvetľuje v ňom, prečo sa rozhodol firmu kúpiť, a vyvracia obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením.

Twitter by sa nemal stať "miestom hrôzy", kde možno povedať čokoľvek bez následkov, uviedol Musk vo svojom tweete. Platforma musí byť "vrelá a príjemná pre každého". Musk už skôr chystané prevzatie firmy zdôvodnil prianím posilniť slobodu slova.

Kritici sa obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti. To by mohlo odradiť inzerentov.

V stredu Musk podľa agentúry Reuters navštívil centrálu Twitteru v San Franciscu. Zároveň aktualizoval svoj profilový životopis, kde naznačil, že je novo najvyšším šéfom spoločnosti, keď sa označil za „Chief Twit“.

Súd Muskovi nariadil, aby sa do 28. októbra s firmou Twitter dohodol, či ju za predtým ponúkanú cenu 44 miliárd dolárov prevezme, alebo nie. Musk zámer firmu prevziať oznámil už v apríli, v júli ale od zámeru ustúpil, čo zdôvodnil tým, že Twitter mu neposkytol informácie o falošných a spamových účtoch. Twitter následne Muska zažaloval. V októbri Musk však svoju ponuku na prevzatie firmy za rovnakú cenu prekvapivo zopakoval.

Dohoda ešte nebola oficiálne dokončená a Twitter ju nepotvrdil. Musk už ale o prevzatí Twitteru hovorí v minulom čase, čo naznačuje, že sa tak čoskoro stane, uviedla agentúra DPA. Čas majú obe strany do piatku 17:00 miestneho času (23:00 SELČ). Pokiaľ sa do tej doby nedohodnú, o veci bude rozhodovať súd.

S akciami Twitteru sa v piatok nebude obchodovať, uviedla na svojom webe newyorská akciová burza. Na začiatku dnešného obchodovania akcie pridávali viac ako jedno percento zhruba na 54 dolárov. Musk za každú akciu pôvodne ponúkol 54,20 USD.