Print this page

Za kybernetickým incidentom je poslanec OĽaNO Ilustr. reprofoto youtube BIS

„Hackerský útok“ či „vážny bezpečnostný incident“ aj takto vo štvrtok označovali v parlamente rozsiahly výpadok IT služieb, ktorý paralyzoval prácu parlamentu natoľko, že predseda NR SR Boris Kollár schôdzu predčasne prerušil. „Je to veľmi vážny kybernetický bezpečnostný incident," povedal vtedy Kollár. "Nemáme identifikovaný zdroj tohto problému, riešia to technici," dodal. Prípadom sa zaoberal aj Národný bezpečnostný úrad.

Dnes Kollár oznámil, že za incidentom je nemenovaný poslanec, ktorý prepojením káblov znefunkčnil IT systém.

TV JOJ zistila, že má ísť o poslanca OĽaNO Róberta Haláka. Ten pre Denník N potvrdil, že práve on neúmyselne spôsobil zablokovanie parlamentu a aj to, že k incidentu už minulý týždeň vypovedal aj na polícii. „Mrzí ma, čo sa stalo. Ospravedlňujem sa. Určite som sa takto nechcel zviditeľniť,“ povedal pre Denník N. Vysvetlil, že v čase, keď sa to stalo, výbor nerokoval. Bol však v miestnosti aj s inými kolegami, s ktorými sa stretol pred hlasovaním pléna. „Bola tam živá diskusia. Počúval som a pritom som si všimol ten kábel a zapojil ho. Ani neviem, prečo som to urobil,“ vysvetlil s tým, že bežne počítač na výbore nepoužíva a stolík, kde sú káble ani neotvára. „Urobil som to podvedome,“ vysvetlil pre Denník N.

Keď sa v parlamente začalo hovoriť o hekerskom útoku, vôbec mu nenapadlo, že za výpadkom je on. „Bol som dokonca ešte aj na obede, kde som nemohol zaplatiť kartou, a hovoril som si, že asi je to niečo fakt vážne,“ dodal Halák.