Print this page

Spoplatňovanie overených profilov Twitter posúva, prepustených zvoláva údajne Elon Musk späť

Twitter odkladá poskytovanie overovacích modrých ikon predplatiteľom novej služby na dobu po utorkových voľbách v Spojených štátoch. Informoval o tom denník The New York Times (NYT), ktorý sa odvoláva na interný dokument a na zdroje oboznámené s rozhodnutím podniku.

Twitter oznámil spustenie novej služby s mesačným predplatným 7,99 USD v sobotu. Používatelia služby majú okrem iného získať pri svojom účte modrú ikonu, ktorá doteraz slúžila na označovanie overených profilov. Zavedenie služby už predtým avizoval nový majiteľ spoločnosti Elon Musk.

Twitter v sobotu v aktualizácii svojej aplikácie pre zariadenia s operačným systémom Apple iOS uviedol, že ľudia využívajúci novú službu budú môcť mať vedľa svojho mena modrú ikonu "rovnako ako celebrity, podniky a politici". Mnoho ľudí však vyjadrilo obavy, že nový systém by mohol pred voľbami v USA vyvolať chaos, pretože používatelia by mohli ľahko vytvárať účty s falošnou identitou, ktoré by mali overovaciu modrú ikonu.

Nová služba podľa agentúry AP znamená koniec súčasného systému overovania profilov, ktorý Twitter spustil v roku 2009, aby ľuďom zabránil vydávať sa za známe osobnosti. Doterajší systém síce nebol dokonalý, pomáhal však používateľom určiť, či účty, z ktorých čerpajú informácie, sú autentické, uviedla AP. Agentúra tiež upozornila, že firma v sobotňajšej aktualizácii nehovorí o tom, že by overovanie profilov malo byť súčasťou nového systému používania modrých ikon.

Musk minulý týždeň dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom spoločnosti. V piatok firma začala rozsiahle prepúšťanie s cieľom znížiť náklady. Šéf Twitteru pre bezpečnosť a integritu Yoel Roth uviedol, že prepúšťanie sa týka zhruba polovice zamestnancov, čo znamená asi 3700 ľudí.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou uviedla, že Twitter teraz desiatky prepustených zamestnancov vyzýva na návrat. Niektorí z týchto pracovníkov podľa zdrojov dostali výpoveď omylom. Ďalší boli prepustení, pretože si vedenie včas neuvedomilo, že môžu byť nevyhnutní na realizáciu plánov nového majiteľa.

Musk v piatok uviedol, že rušenie pracovných miest je nevyhnutné, pretože Twitter prerába štyri milióny dolárov denne. Podnik podľa neho zápasí s masívnym poklesom príjmov v dôsledku tlaku aktivistov na inzerentov, aby na túto platformu neumiestňovali reklamu.

Práve reklama tvorí veľkú časť príjmov spoločnosti Twitter. Musk sa minulý týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov podniku, v ktorom sa snaží vysvetliť, prečo sa rozhodol firmu kúpiť, a vyvracia obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa podľa neho nemal stať "miestom hrôzy", kde sa dá povedať čokoľvek bez následkov. Kritici sa však obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti.

Američania budú v utorok hlasovať o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu, a tiež o guvernéroch 36 štátov a troch teritórií.

Prieskumy naznačujú, že politici zvolení za Demokratickú stranu môžu prísť o kontrolu nad oboma kongresovými komorami. To by malo zásadný vplyv na schopnosť prezidenta Joea Bidena presadzovať zákony a zároveň by to mohlo priamo ovplyvniť, či sa exprezident Donald Trump rozhodne o dva roky opäť kandidovať na post šéfa Bieleho domu. Otázkou podľa komentátorov tiež je, ako by prípadná prevaha republikánov v Kongrese ovplyvnila americkú vojenskú pomoc Ukrajine.