Print this page

Orange s STU spolupracujú na vývoji a výskume dronov prevážajúcich vzorky COVID-19 do laboratórií Foto: Orange

Spoločnosť Orange Slovensko sa dohodla na spolupráci so Slovensku technickou univerzitou v Bratislave v oblasti výskumu a vývoja autonómnych lietajúcich prostriedkov za účelom dopravy laboratórnych vzoriek COVID-19 z odberných miest do laboratórií.

Drony budú mať špeciálne navrhnutú konštrukciu, elektroniku, ale aj umelú inteligenciu. Bude uskutočnená štúdia realizovateľnosti systému riadenia letovej prevádzky a súčasťou vývoja budú aj testy autonómnych letov dronov. „Projekt UAVLIFE je zameraný na vývoj
autonómnej letky dronov, ktorá bude v spolupráci s informačným systémom schopná prevážať rýchlo a bezpečne biologické vzorky aj v mestskom prostredí. Súčasťou výskumu a vývoja je tvorba vlastného dopravného prostriedku pre tieto účely, riadenie letky a koordinácia viacerých dronov, a aj výskum vplyvu letu na biologické vzorky," povedal František Duchoň, zodpovedný riešiteľ projektu.

Cieľom je zefektívniť prácu laboratórií a zrýchliť prenos vzoriek z odberových miest. Na projekte pracuje niekoľko desiatok špičkových odborníkov zo slovenských univerzít, niekoľko zahraničných odborníkov, nezisková organizácia a jedna súkromná firma.

V rámci partnerstva so Slovenskou technickou univerzitou sa Orange zaviazal poskytovať podporu pri výskume pokrytia mobilných sietí pre ich využitie autonómnymi dronmi v rôznych situáciách, ktoré prinesie ich autonómne riadenie. Operátor poskytne pomoc aj pri riešení problémov v komunikácii medzi zariadeniami a výbere komunikačných riešení, informuje operátor v tlačovej správe.

Pre potreby projektu najväčší mobilný operátor na Slovensku zabezpečí návrh a dodávku služieb mobilnej sieťovej a aj fixnej infraštruktúry, vrátane adekvátneho riešenia bezpečnostných rizík komunikácie. Taktiež poskytne poradenské a konzultačné služby v oblasti mobilných sietí a zapojí sa aj do vydávania spoločných vedeckých a iných publikácií.

Táto spolupráca je príkladom využitia vysokorýchlostnej 5G siete v praxi. Prenosové rýchlosti a odozvu má 5G sieť porovnateľnú s pevnými optickými sieťami, a je preto ideálna pre využitie autonómnymi dronmi. „Dlhodobo hovoríme, že 5G a jej možnosti otvoria
úplne nové dvere v oblasti rozvoja v nespočetnom množstve odvetví, od logistiky, priemyslu, dopravy až po zdravotníctvo, a tento projekt je toho priamym dôkazom,“ povedal Eric Maintenay, technický riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

Projekt je aktuálne vo fáze testovania a prvé letové skúšky sa plánujú spustiť na jar budúceho roku.