Print this page

Netflix ohlásil zmenu vo vedení, má 230 miliónov predplatiteľov

Americký prevádzkovateľ streamovacej služby Netflix zverejnil priaznivé hospodárske výsledky za štvrtý štvrťrok, ktoré podľa agentúr prekonali očakávania analytikov. Oznámil tiež zmenu vo vedení: spoluzakladateľ spoločnosti Reed Hastings odchádza z funkcie výkonného riaditeľa a odovzdáva funkciu dlhoročnému partnerovi vo vedení Tedovi Sarandosovi a Gregovi Petersovi, ktorý má na starosti operácie spoločnosti.

Akcie spoločnosti, ktoré v minulom roku klesli takmer o 38 percent, vzrástli o 6,1 percenta na 335,05 dolára pri obchodovaní po uzavretí burzy, uviedla agentúra Reuters.

Sarandos a Peters budú zdieľať titul výkonných riaditeľov, zatiaľ čo Hastings bude výkonným predsedom. Zmena je účinná okamžite a predstavuje vyvrcholenie desaťročí plánovania nástupníctva v predstavenstve. Peters aj Sarandos boli povýšení v júli 2020, v dobe, ktorá bola pre spoločnosť náročná, dodal Reuters.

"Bol to krst ohňom, vzhľadom na covid a nedávne výzvy v našom podnikaní. Ale obaja to zvládli neuveriteľne dobre, takže predstavenstvo aj ja veríme, že je ten správny čas dokončiť moje nástupníctvo," napísal Hastings v príspevku, v ktorom oznámil svoj odchod.

Hastings odchádza vo chvíli, keď Netflix oznámil, že za tri mesiace do konca decembra minulého roka získala streamovacia služba 7,66 milióna nových zákazníkov; analytici očakávali v priemere len 4,5 milióna, poznamenala agentúra DPA. Celkovo mal Netflix ku koncu roka 230,75 milióna predplatiteľov.

"Rok 2022 bol ťažký rok s hrboľatým začiatkom, ale lepším koncom," vysvetlila podľa DPA spoločnosť vo výročnej správe v narážke na slabší prvý polrok, kedy jej ubudlo 1,2 milióna predplatiteľov. O obrat sa zaslúžili aj diela venované britskej kráľovskej rodine seriál Koruna (The Crown) a program Harry & Meghan, alebo seriál Emily in Paris.

Tržby spoločnosti vzrástli vo štvrtom štvrťroku zhruba o dve percentá na 7,9 miliardy dolárov. Čistý zisk sa však medziročne prepadol zo 607 miliónov dolárov na 55 miliónov dolárov. Celkovo však tieto čísla prekonali očakávania trhu, dodala DPA.