Print this page

Podcast 4kast: Netušili by ste, kde všade sú zamaskované vysielače (VIDEO) Tubusová anténa Reprofoto 4kast

Žijeme v dobe, kedy je mobilný signál samozrejmosťou. Ako si ale operátor poradí s vysielačmi, ktoré nesmú rušiť prostredie historických budov alebo panorámu krajiny? Riaditeľ mobilných služieb 4ky Patrik Kollaroci a šéf marketingu 4ky Roland Kyška navštívili rôzne tipy vysielačov v Bratislave, ktoré majú nezvyčajné maskovanie. Podobných má 4ka po Slovensku desiatky.

Ako sa dostal vysielač na vežu Kostola sv. Margity v Lamači?

Len málokto vie, že vo veži Kostola sv. Margity v Lamači je výkonný vysielač. Kostol je často ideálny na umiestnenie vysielača - nachádza sa zvyčajne v strede obce, jeho veža je najvyšší miestny bod. „Pri plánovaní mobilnej siete naši špecialisti určia vhodné objekty na rozmiestnenie základových staníc. Ak je objekt kostol alebo nejaká kultúrna pamiatka, tak sa rieši aj to, ako ten náš vysielač zamaskovať, aby príliš nenarúšal ráz danej pamiatky,“ vysvetľuje Patrik Kollaroci. „V prípade tohto kostola sme umiestnili vysielač za žalúzie, ktoré sú zvyčajne z dreva alebo plastu, čím sa nebráni šíreniu signálu.“ Anténny systém v kostolnej veži je nastavený na tri svetové strany na kovových konštrukciách.

Reprofoto 4kast

Kostol ma vždy presne určené smerovanie stien a strán voči svetovým stranám, čo nie je pre operátorov ideálna situácia z hľadiska uhlov.

Vysielač ako maskovaný komín

Niekoľko desiatok vysielačov po Slovensku má 4ka aj v tvare maskovaného komína – napríklad na streche v centre Bratislavy. Ale bývajú maskované napríklad aj na stene či v bilborde pri nákupnom centre. „Maskujeme všade tam, kde sa to hodí z hľadiska estetického, aby sme nenarušili ráz krajiny.“ V zahraničí sú vysielače, ktoré vyzerajú ako palmové stromy.

Zamaskovaný vysielač vo farbe fasády       Reprofoto 4kast

Napríklad vysielač na výpadovke pri bilborde využíva mohutnú betónovú základovú dosku v zemi. Kovová podpora bilbordu slúži aj ako stožiar na vysielač, čím sa šetria náklady.

Reprofoto 4kast
„V prípade nových štvrtí, majitelia nechcú na strechy umiestňovať vysielač. Preto sa hľadá iná vhodná alternatíva. V tomto prípade po dohode s obchodným reťazcom sa využíva ich reklamný systém. Stožiar s tromi bilbordami aj s maskovaním, v ktorom sú schované aj antény viacerých operátorov,“ hovorí Kollaroci.

Vysielač schovaný v reklamnom pútači    Reprofoto 4kast

Spoloční vysielač viacerých operátorov

Hoci operátori fungujú na konkurenčnom poli, pri budovaní vysielačov nemajú problém sa dohodnúť a postupovať spoločne. Nemá význam budovať tri stožiare, tri veže. Vybudovanie vlastného vysielača stojí nemalé peniaze. „Ušetrené náklady sú aj v tom, že elektrická prípojka môže byť len jedna. Stožiar môže byť tiež len jeden. Môže byť aj spoločne zdieľaná anténa. Pri aktívnych prvkoch si náklady nesie každý operátor sám, ale tie pasívne prvky, tie sa snažíme zdieľať,“ povedal Kollaroci.