Print this page

Ruského politika, ktorý počúval Putinov prejav s špagetami na ušiach, čaká súd (VIDEO) Reprofoto youtube МИХАИЛ АБДАЛКИН

Ruského regionálneho politika, ktorý minulý týždeň počúval prejav prezidenta Vladimíra Putina so špagetami na ušiach, čaká budúci týždeň súd kvôli diskreditácii armády, napísala agentúra Reuters. Vešať niekomu rezance na uši je ruským ekvivalentom idiómu ťahať niekoho za na nos.

Michail Abdalkin je členom regionálneho parlamentu za Samarskú oblasť za ruskú komunistickú stranu. S rezancami na ušiach počúval minulý utorok Putinov skoro dvojhodinový prejav, v ktorom šéf Kremľa okrem iného obvinil z rozpútania vojny na Ukrajine Západ, Rusko sa ju podľa neho snažilo zastaviť. Oznámil tiež, že Moskva pozastavuje svoju účasť na dohode obmedzujúcej počet jadrových hlavíc.

Abdalkin vo štvrtok na sociálnych sieťach napísal, že súd v Novokujbyševsku sa bude jeho prípadom zaoberať 7. marca. Jeho strana ho už potrestala.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu zosilnilo prenasledovanie odporcov režimu alebo tejto vojny. Zaviedlo pokuty a potenciálne aj tresty odňatia slobody pre tých, ktorí vyjadrením nesúhlasu s takzvanou špeciálnou vojenskou operáciou podľa neho diskreditujú ruskú armádu.

Abdalkin pri svojom videu, na ktorom sa pozerá na Putinov prejav, pripísal na sociálnej sieti V Kontakte komentár, že ho o sledovanie požiadalo vedenie samarského parlamentu. "Plná podpora, úplne súhlasím, skvelý výkon," dodal k tomu. "Niečo také som za posledných 23 rokov nepočul," uviedol tiež. Dvadsaťtri rokov je na vrchole ruského mocenského aparátu Vladimír Putin.