Print this page

Meta dostala v EÚ rekordnú pokutu 1,2 mld. eur kvôli ochrane osobných údajov Ilustr. foto: Meta

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms dostala v Európskej únii pokutu 1,2 miliardy eur za odosielanie informácií o užívateľoch do Spojených štátov prostredníctvom svojej sociálnej siete Facebook, a to v rozpore s pravidlami EÚ pre ochranu osobných údajov. Oznámila to írska Komisia pre ochranu údajov (DPC), ktorá koná v mene EÚ. Je to najvyššia pokuta, aká kedy bola v únii za podobné prehrešky uložená. Firma sa podľa médií proti rozhodnutiu chce odvolať.

Prípad sa podľa agentúry DPA týka zapojenia Facebooku do masového sledovania zo strany angloamerických spravodajských služieb, ktoré odhalil americký whistleblower Edward Snowden. Vtedy podal sťažnosť na Facebook rakúsky aktivista za ochranu osobných údajov Max Schrems.

Dnes uložená pokuta ďaleko presahuje doteraz najvyššiu pokutu 746 miliónov eur, ktorú v roku 2021 dostala v Luxembursku americká spoločnosť Amazon. Tento rok je to už tretia pokuta uložená Mete v EÚ a štvrtá za posledných šesť mesiacov. Meta okrem pokuty musí do piatich mesiacov zastaviť ďalšie odovzdávanie európskych osobných údajov do Spojených štátov.

Meta označila pokutu za "neoprávnenú a zbytočnú" a bude sa usilovať o jej pozastavenie súdnou cestou, reagoval dnes americký gigant vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP. "Tisíce spoločností a organizácií sa spoliehajú na možnosť odovzdávať údaje medzi EÚ a USA" a "existuje zásadný rozpor medzi pravidlami americkej vlády pre prístup k údajom a európskymi právami na ochranu súkromia," uviedla Meta.

Súdne konanie by sa však mohlo pretiahnuť na niekoľko rokov. Dovtedy by mohla nadobudnúť platnosť nová zmluva o prenose dát medzi Európskou úniou a USA, ktorá bude novo regulovať transatlantickú dátovú prevádzku. Meta už skôr niekoľkokrát pohrozila, že pokiaľ nebude transatlantický prenos dát dlhodobo možný, z EÚ úplne odíde.

Schrems povedal, že uložená pokuta mohla byť oveľa vyššia: "Maximálna výška pokuty je cez štyri miliardy. Meta vedome porušovala GDPR počas desiatich rokov, aby dosiahla zisk," uviedol Schrems. Pokiaľ sa americké zákony o sledovaní nezmenia, bude teraz Meta pravdepodobne musieť zásadne reštrukturalizovať svoje systémy, dodal Schrems.